NRK Meny
Normal

Tiltalt sa han fikk instruks fra Kjell Gunnar Larsen om å skrive falske kurslister

En av de tiltalte i SOS rasisme-saken innrømmer å skrevet fiktive kurslister. 37-åringen sier instruksen kom fra hovedtiltalte Kjell Gunnar Larsen og at fiktive lister ble skrevet både i Haugesund, Oslo og Trondheim.

Kjell Gunnar Larsen

En av de tiltalte i SOS rasisme-saken innrømmer å skrevet fiktive kurslister. 37-åringen sier instruksen kom fra hovedtiltalte Kjell Gunnar Larsen (til venstre på bildet)

Foto: Jan KÂre Ness, Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

Instruksen om å skrive falske kurslister kom i 2009 da SOS Rasisme ble mistenkt for medlemsjuks. Inntektene fra de fiktive kursene skulle kompensere for lavere tilskudd fra Staten.

SOS Rasisme fikk tilskudd fra VOX og Populus i forhold til hvor mange kurs de avholdt.

Les også: Aktor mener SOS-rasisme ble brukt av kommunist-organisasjon

37-åringen forklarte i retten i dag at han og en kollega i Oslo kalte inn 70 av de mest betrodde medlemmene og ba dem signere på inntil 20 kurs hver. For å overtale medlemmene til å signere fulgte de en instruks laget av Kjell Gunnar Larsen.

Falske lister i flere byer

Av disse 70 var det bare to som nektet. Dette skal ha skjedd første halvår 2010. Tilsvarende opplegg ble ifølge tiltalte gjennomført i Oslo og Haugesund. Også samlinger i SOS Rasisme og den kommunistiske organisasjon Tjen Folket ble meldt inn som kurs.

Les også: En lang rekke navn gikk igjen flere ganger på medlemslistene

Les også: – Kjetil Rekdal burde ikke stått i medlemsregisteret

37-åringen er også tiltalt for omfattende medlemsjuks. Mens han innrømmer straffskyld når det gjelder kursjukset, nekter han straffskyld når det gjelder medlemsjuks.

Han fortalte at han forholdt seg til ledelsens tolkning av regelverket og handlet i god tro.

Skrev med venstre hånd

Selv har han ettertid stusset på en episode. Etter mistanken om medlemsjuks dukket opp i 2009, fikk han og to andre medtiltalte til oppgave å produsere falske medlemslister. De skrev på et fiktivt navn hver, selv brukte han venstre hånd for at det ikke skulle gjenkjennes.

Les også: – Noen gikk amok med pc-ene da de skreiv tiltalen

De skulle produsere fire slike lister hver dag og tilsvarende lister ble ifølge 37-åringen også laget i Haugesund og Trondheim. Hva disse listene skulle brukes til eller ble brukt til, vet tiltalte ikke.

Mannen forklarer seg videre i Haugaland tingrett i morgen.

Åtte tiltalte

Åtte personer er tiltalt for grovt bedrageri i straffesaken som nå er i gang i Haugaland tingrett. Påtalemyndigheten mener medlemsjuks i SOS Rasisme førte til at organisasjonen fikk utbetalt over 16,8 millioner kroner i støtte som den ikke hadde krav på.

Les også:

Ifølge aktoratet har SOS Rasisme i perioden mellom 2007 og 2010 hevdet å ha totalt 140.000 navn i medlemslistene sine.

Alle de åtte tiltalte nekter straffskyld i medlemsjuks