Vil stanse sokkelstreiken

Streiken på norsk sokkel fører nå til permitteringer i leverandørindustrien. Partene er innkalt til Riksmeklingsmannen onsdag ettermiddag.

Oljearbeidere på helikopterdekk

Riksmeklingsmannen forsøker onsdag ettermiddag å finne en løsning for å få vel 600 streikende oljearbeidere tilbake til arbeid.

Foto: NRK

Riksmeklingsmannen har onsdag ettermiddag kalt inn partene i den pågående streiken blant offshoreansatte i oljeindustrien til ny mekling.

Forhandlingslederne skal møte klokken 15.00 og hensikten er å se på mulighetene for å finne en løsning på streiken.

Lammer femten prosent av produksjonen

610 medlemmer av LO-forbundet Industri Energi og SAFE ble tatt ut streik forrige søndag, 24. juni. Dessuten streiker nesten 100 medlemmer av Lederne.
Motparten er Oljeindustriens Landsforening og NHO.

Heidrun

Den Statoil-opererte Heidrun-plattformen er stengt på grunn av streiken.

Foto: Statoil

Streiken lammer femten prosent av norsk olje- og gassproduksjon fordi Statoil svarte på streikeuttaket med å stenge produksjonen på en rekke andre installasjoner.

Siden fagforbundene gikk ut i streik, er tallet på streikende medlemmer ikke økt. Senest tirsdag denne ukene ble forbundene enige om ikke å trappe opp streiken.

– Streiken koster 150 millioner kroner hver dag

Jan Hodneland i Oljeindustriens Landsforening (OLF) sier at streiken koster rundt 150 millioner kroner per dag.

Les også: Pensjonsstreik på norsk sokkel kan koste milliarder

Les også: Kursfall på børsene i Europa

– Det viktigste for oss er å se om arbeidsgiverne er villige til å finne en løsning på pensjonsspørsmålet, sier forbundsleder Leif Sande i Industri Energi og Hilde-Marit Rysst, forbundsleder i Safe i en pressemelding.

Fagforeningene skriver at bakgrunnen for konflikten er at ledelsen i oljeselskapene har bestemt å kutte i de ansattes tilleggspensjon ved avgang 62 år.

– Situasjonen virker fastlåst, men dersom arbeidstakerne nå er klare til å frafalle kravet om fulle pensjonsrettigheter ved 62 år, tror vi det er stor sjanse for å komme til enighet hos Riksmekleren. Vi håper å få slutt på streiken så fort som mulig, sier informasjonssjef Eli Ane Nedreskår i OLF til NTB.

Permitteringer i leverandørindustrien

Streiken på norsk sokkel fører nå til permitteringer i leverandørindustrien.

Hittil er rundt 150 personer permitterte.

Men dette tallet kan raskt øke, sier direktør i NAV Rogaland, Truls Nordahl.

– Vi får mange telefoner fra arbeidsgivere som orienterer seg om hva de må gjøre viss de kommer i en situasjon der de må permittere. Det er nok en viss nervøsitet blant arbeidsgiverne, som klargjør seg til permitteringer.