Hopp til innhold

Politidirektoratet har forberedt seg – men innføring av tiggeforbud tar tid

Lang saksbehandling gjør det lite sannsynlig med lokale tiggeforbud denne sommeren slik Stortingsflertallet nå åpner for.

Tigging

TIGGEFORBUD: I Stavanger er det flertall for å forby tigging, men det skal mye til for at forbudet kan bli innført allerede i sommer.

Foto: Malene Myrestrand

– Det å innføre et lokalt forbud vil medføre en endring i politivedtektene, og det er en lang prosess. Effektene av et slikt arbeid vil være veldig kortvarig hvis det kommer et nasjonalt forbud allerede neste sommer, sier Jarle Utne-Reitan.

Et lokalt forbud må inn i kommunens politivedtekter, og den må ut på høring, kommunal behandling og så innom både fylkesmannen og Politidirektoratet. Dermed kan kommunene like godt vente på et nasjonalt forbud, mener Jarle Utne-Reitan som er gruppeleder for Høyre i Haugesund og politimann.

Ville registrere tiggere

Det er egne erfaringer som gjør at han ikke har tro på lokale tiggeforbud allerede denne sommeren. I fjor høst vedtok nemlig Haugesund kommune nye politivedtekter, som ville hjelpe politiet i å hanskes med tiggere.

– Der gikk vi blant annet inn for å gi mulighet for en registreringsordning for tiggere. Vi ønsker og et forbud mot camping utenfor ordinære campingplasser, sier Høyres ordførerkandidat.

Men de hjelpemidlene har politiet foreløpig hatt liten nytte av. Haugesunds politivedtekter ble enstemmig vedtatt i bystyret, sendt til politidirektoratet for godkjenning og videresendt til justisdepartementet.

– Vi har purret på den, og den ligger i kø hos politidirektoratet. Vi er skuffet over at det har vært en fryktelig lang saksbehandling. Den har lagt der nå i seks måneder. Derfor har det ingen hensikt å starte arbeidet med en ny politivedtekt nå, med tanke på å innføre lokalt tiggeforbud, når vi vet at politidirektoratet har en grusomt lang saksbehandling på dette, mener Utne Reitan.

Direktoratet har forbedet seg

– Det er høyst beklagelig at de har ventet så lenge. Vi har hatt en god del restanser, sier Steinar Talgø, seksjonssjef i Politidirektoratet.

Og han gir håp for dem som vil ha lokale forbud allerede nå. For direktoratet har forberedt seg på Stortingets vedtak. de har allerede sendt brev til fylkesmannen med oppskriften på hvordan kommunene enkelt kan legge inn endringer i vedtektene når det gjelder tigging, og få dem godkjent utenom den vanlige køen.

– Hvis kom følge dette oppsettet som vi har er det ganske kurant for oss å stadfeste en slik politivedtekt, sier han.

Delte meninger i Stavanger

Gruppeleder i Høyre i Stavanger, John Peter Hernes, vil gjerne akkurat det.

– Det å endre politivedtektene slik at politiet kan gjøre noe med tiggere som blir aggressive eller tigging som blir så omfattende at politiet får mye klager er noe som bør bli gjort, sier Hernes.

Han har flertallet av byens politikere med seg i det ønsket. Motstanderne derimot vil hverken ha noe lokalt eller nasjonalt forbud. Gruppeleder i Venstre, Per A. Thorbjørnsen, er blant dem.

– Dette hastverket som man plutselig har fått stiller jeg meg uforstående til. Så liten toleranse for nød, avvik og fattigdom er ikke det norske samfunnet verdig. Dette tiggeforbudet er unødvendig, sier Thorbjørnsen.

Tar opp forbudet på mandag

I Stavanger bystyre mandag vil Tore B. Kallevig fra Fremskrittspartiet ta opp spørsmålet om et lokalt forbud mot tigging.

I et spørsmål til ordføreren spør han om hun vil innføre et forbud som gjelder alt fra i sommer.

Dersom bystyret skal behandle forslaget, er det avhengig av at hverken ordføreren eller en tredjedel av bystyrerepresentantene motsetter seg det.

– Organisert kriminalitet

Jarle Utne-Reitan som er gruppeleder for Høyre i Haugesund og til daglig operasjonsleder ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt vil gjerne ha et nasjonalt forbud mot tigging.

– Det vil jeg støtte helhjertet. Det har vært en utfordring med tiggerne. Det er mistanke om, og det er og dokumentert i enkelte saker, at det er organisert kriminalitet som ligger bak, og at det er organisert tigging. Jeg synes vi må finne andre måter å hjelpe dem som trenger hjelp, slik at folk kan slippe å sitte på gaten, sier Utne Reitan til NRK.

Hvor raskt kommunene kan få på plass lokale forbud er likevel høyst uvisst. Talgø i politidirektoratet tror ikke det blir mange tiggeforbud denne sommeren.

– Det vil jeg tro vil holde hardt. Når kommunene har sendt det ut på høring, skal høringsfristen løpe og så skal kom styret fastsette endelige vedtekter som skal sendes gjennom fylkesmannen før det kommer til Politidirektoratet. Uansett om dette går på skinner vil det ta tid, spesielt i ferietid, sier Talgø.