Hopp til innhold

Ingrid sa opp jobben for å bli påvirker

Nordens største pårvirkerbyrå og nettportalen utdanning.no merker økende pågang av unge som vil bli påvirkere. Derfor har nettportalen opprettet påvirker som et yrke.

Ingrid Bergtun

SYR PÅ SOSIALE MEDIER: Ingrid Bergtun er påvirker, og inspirerer følgerne sine til å sy og redesigne klær.

Foto: Emily Louise Stø / NRK

– Det er nå eller aldri, tenkte jeg. Det beste er friheten til å starte egne prosjekter og få utrolig spennende opplevelser, sier Ingrid Bergtun.

For ett år siden sa 27-åringen opp jobben som lærer. Nå inspirerer hun følgerne sine på sosiale medier til å sy og redesigne klær.

Daglig blir hun sett av over 50.000 personer på Youtube, Instagram og blogg.

Markedsføring av produkter for bedrifter gir henne penger til å leve av syhobbyen.

Ingrid er ikke den eneste som har ville blitt påvirker. Ukentlig blir påvirkerbyrået United Influencers kontaktet av mellom 10–20 personer.

– Vi har sett en stor økning det siste året, Det er flere som kontakter oss og er interesserte i å bli påvirkere nå enn for et år siden, sier markedssjef Emma Grønningen i United Influencers.

Emma Grønningen

POPULÆRT: Markedssjef Emma Grønningen i United Influencers forteller at de opplever stor pågang av folk som vil bli influensere.

Foto: PRIVAT

På få år har samarbeidet med påvirkere gått fra å bestå av sponsede klær og sminke på blogg, til å bli en profesjonell industri.

– I fremtiden kommer flere til å jobbe som påvirkere. Men det er ikke enkelt å slå igjennom, sier Grønningen.

United Influencers er Nordens ledende påvirkerbyrå, med over 200 påvirkere. Men Grønningen anslår at det er flere tusen i Norge som tjener penger på å være påvirkere.

Påvirker som eget yrke

Utdanning.no har også opplevd den økte interessen for yrket.

Når de skal opprette nye yrkesbeskrivelser, ser de blant annet på hva brukerne deres har søkt på uten å få treff.

Påvirker var blant de populære.

Derfor opprettet de «influencer» som yrkesbeskrivelse på sin nettside. På lik linje med sykepleier og lektor, kan man lese hvilke utdanninger og egenskaper som passer for å bli påvirker.

Marte Gilstad

NYTT YRKE: Utdanning.no har også tatt steget videre. Påvirker finnes som eget yrke på deres nettside, det forteller Marte Gilstad redaksjonsmedarbeider i utdanning.no.

Foto: Utdanningsdirektoratet

– Basert på de vanligste arbeidsoppgavene og hva påvirkere jobber med, har vi foreslått markedsføring, kommunikasjon og medievitenskap og entreprenørskap som relevante, sier Gilstad.

Bergtun som selv er utdannet lektor i matematikk synes det er gode forslag til utdanninger.

– Jeg føler meg som en entreprenør i hverdagen. Jeg bygger opp min egen bedrift, og ser at jeg mangler visse kunnskaper på områder som økonomi og markedsføring, sier Bergtun.

Usikker økonomi

Bergtun forteller at hun tjener mer som påvirker enn som lærer. Likevel er den månedlige inntekten veldig varierende, og gjerne ikke like sikker som lærerlønnen.

– For meg er det viktigere å oppleve spennende ting, enn det er å tjene mye penger, sier hun.

Tall fra skattelistene i fjor viste at toppbloggerne har millioninntekter.

Ingrid Bergtun

STOR FRIHET: – Det beste med å være påvirker er friheten til å kunne gjøre det du vil.

Foto: Emily Louise Stø / NRK

For å lykkes som påvirker tror hun det er viktig å ha et budskap å komme med.

– Det bør være noe man brenner for genuint. Noe annet enn bare utseende sitt. Den delen av bransjen tror jeg ikke overlever lenge, avslutter Bergtun.