Hopp til innhold

Ingen treff på nye DNA-analyser i Tina Jørgensen-saken

Politiet står på bar bakke etter å ha gått gjennom beslaget i Tina Jørgensen-saken. De har ikke fått noen DNA-treff etter å ha sendt inn nye prøver til analyse.

Kombinasjonsbilde av Tina Jørgensen og Birgitte Tengs

Politiet har ikke fått noen treff på de nye prøvene de har sendt til DNA-analyse i Tina Jørgensen-saken. Treff har de heller ikke fått i Birgitte Tengs-saken.

Foto: POLITIET/PRIVAT / NRK

– Det er sendt inn bevismateriale for å undersøke om det fantes DNA på dette, men resultatene viser at det ikke er funnet noe DNA på disse bevisene, sier politiadvokat Fredrik Martin Soma til NRK.

NRK har tidligere skrevet at politiet går gjennom bevismaterialet i Tina Jørgensen-saken på nytt.

Dette til tross for at store deler av bevismaterialet er kastet i saken.

Nå bekrefter altså politiadvokat Soma at de har gått gjennom bevismaterialet, og at de har sendt noe av det til DNA-analyse.

siktet sladdet

Mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs ble torsdag varetektsfengslet i 12 nye uker.

Foto: Privat

Materialet ble kastet

Soma vil ikke spekulere i om det ville ha kommet treff om de hadde hatt alt bevismaterialet.

– Vi må forholde oss til det materialet vi har i beslag i dag, og har foretatt en gjennomgang av det. Det er tidligere gjort en vurdering på hva en skal ta vare på og ikke, og jeg vil ikke gå ytterligere innpå den vurderingen.

I går kom kjennelsen fra Sør-Rogaland tingrett som sier at den siktede mannen i 50-årene blir varetektsfengslet i 12 nye uker frem til 12. april.

Her kommer det også frem at politiet håper å være ferdig med etterforskningen i Tengs-saken i løpet av våren, og at hovedforhandlingene trolig kan starte til høsten.

Etterforskningen i Tengs-saken og Jørgensen-saken er tidligere slått sammen, og siden pågripelsen av den nå siktede mannen i september er det foretatt i overkant av 130 vitneavhør.

Politiadvokat Fredrik Martin Soma

Politiadvokat Fredrik Martin Soma.

Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK

Nye avhør

Soma vil ikke si noe om mistankegrunnlaget overfor mannen i Jørgensen-saken, men forklarer at det er planlagt nye avhør av mistenkte.

– Disse avhørene vil gjelde både Tengs- og Jørgensen-saken. Vi vet ikke når det skjer, men vi har en oppgave foran oss i begge saker.

NRK forklarer

Birgitte Tengs-saken enkelt oppsummert

Birgitte Tengs-saken enkelt oppsummert

Birgitte Tengs (17) ble funnet drept nær hjemmet sitt på Karmøy i 1995.

Birgitte Tengs-saken enkelt oppsummert

Hvem drepte Birgitte?

En omfattende drapsetterforskning førte til at Birgittes fetter kom i politiets søkelys. Fetteren tilsto først drapet og ble dømt i tingretten. Senere trakk han tilståelsen.

Birgitte Tengs-saken enkelt oppsummert

Hvorfor trakk fetteren tilståelsen?

Politiet fikk kritikk for avhørsmetodene som ble brukt. Fetteren og forsvarerne mente at tilståelsen ble presset fram i avhør og valgte å anke dommen.

Birgitte Tengs-saken enkelt oppsummert

Hva ble resultatet i lagmannsretten?

I lagmannsretten ble fetteren frikjent for drapet, men dagen etter frifinnelsen ble han dømt til å betale 100.000 kroner i erstatning til Birgittes foreldre i en sivil erstatningssak.

Birgitte Tengs-saken enkelt oppsummert

Hvordan er det mulig?

I en sivil rettssak gjelder andre beviskrav enn i en straffesak. Derfor kan dommene i to slike saker bli forskjellige. Erstatningskravet ble senere droppet, men selve erstatningsdommen ble stående.

Birgitte Tengs-saken enkelt oppsummert

Hvorfor ble ikke saken avsluttet her?

Fetteren ønsket å bli kvitt erstatningsdommen og tok saken videre til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Her fikk han delvis medhold.

Birgitte Tengs-saken enkelt oppsummert

Hva ble resultatet i Strasbourg?

Den norske staten ble dømt til å betale erstatning til fetteren. De mente erstatningsdommen gikk for langt i å forutsette at fetteren var skyldig. Men erstatningsdommen ble fortsatt ikke opphevet.

Birgitte Tengs-saken enkelt oppsummert

Er saken oppklart?

Birgitte Tengs-saken ble etterforsket av «cold case»-gruppen i Kripos. Nye DNA-analyser førte til at en mann i 50-årene ble pågrepet i september 2021. Han er nå siktet for drapet. Samtidig skal retten nå vurdere erstatningsdommen mot fetteren på nytt.

Drapet på Birgitte Tengs

Ifølge kjennelsen fra Sør-Rogaland tingrett fra i går har en ny sakkyndig vurdert styrken av DNA-resultatene i saken.

Det tidligere kjent at det er funnet DNA som samsvarer med siktedes DNA på Tengs` sin strømpebukse.

Siktede har en mutasjon i sitt DNA, noe som kan utelukke hans nærmeste mannlige slektninger.

Mai 1995: Politiet undersøker stedet der Birgitte Tengs ble funnet drept. Funn som ble gjort her kan vise seg å bli utslagsgivende.

Birgitte Tengs ble funnet drept i Gamle Sundsveg i mai 1995.

Foto: NTB

Mistanken er styrket

Nå sier denne rapporten at det er 95 prosent sannsynlig at det er to eller færre i verden som har det samme DNAet som siktede.

– Jeg ønsker ikke å kommentere denne sakkyndigrapporten ytterligere, annet enn at den viser at det er en særlig styrket mistanke mot den nå siktede mannen, sier Soma til NRK.

NRK har også tidligere skrevet at politiet har sendt nye prøver av Tengs sin strømpebukse til DNA-undersøkelser.

Disse undersøkelsene bekrefter nå Soma at har kommet tilbake som negative.

– Men i påvente av skriftlig rapport vil jeg ikke si så mye mer, sier han til NRK.

Birgitte Tengs ble funnet drept ved Gamle Sundvegen om morgenen lørdag 6. mai 1995. Stedet er ikke langt fra hjemmet der Birgitte bodde med sine foreldre.
Kvelden før var Birgitte med på et møte på Avaldsnes før hun dro videre til Kopervik sentrum.
Birgitte ble gjenkjent i gågata i Kopervik seint fredags kveld. Dette er den siste sikre observasjonen som er gjort av henne.
Hun skal hun også ha snakket med sjåføren av en bil i samme område. Denne personen har aldri blitt identifisert.
Like over midnatt så to vitner en bil kjøre i høy hastighet opp Gamle Sundvegen.
Gamle Sundvegen er den veien der Birgitte Tengs ble funnet drept lørdags morgen. Veien er i dag stengt for ordinær biltrafikk.