Enighet om lønnsoppgjøret – streiken avblåst

Det blir ikke streik i industrien. Partene kom til enighet, mange timer på overtid. 11.000 arbeidere stod i fare for å måtte legge ned arbeidet, 3.600 av disse i Rogaland.

Forhandlinger Fellesforbundet

Representanter fra Fellesforbundet på Thon Hotel Opera i Oslo under lønnsforhandlingene tirsdag.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Odd Inge Godhavn

Odd Inge Godhavn leder Fellesforbundet i Stavanger.

Foto: Erik Waage / NRK

– Vi er letta for at det har blitt et resultat. Det er alltid et styr med streik, som går utover mange, sier leder i Fellesforbundet i Stavanger, Odd Inge Godhavn.

Sammen med Norsk Industri har de diskutert vanskelige tema som lønn og forhandlingsrett om privat tjenestepensjon. Onsdag kveld kom de fram til en løsning, 17 timer på overtid.

– I forhandlingene har det vært noen tema vi har vært spesielt opptatt av. Det er arbeidstid som har vært krav nummer én, sier Godhavn.

Fikk viljen på arbeidstid

Han representerer 1400 oljearbeidere som stod i fare for å bli tatt ut i streik.
Den såkalte rotasjonsordningen har vært et sentralt tema, særlig for disse.

– I dag går våre folk to uker på og tre eller fire uker av. Andre grupper har konsekvent to uker på og fire uker av (14-28). Det er en forskjellsbehandling som må rettes opp. Det har vært signalisert fra medlemmene over så mange år, og er avgjørende, sier han.

Stein Lier-Hansen.

Stein Lier-Hansen, Norsk Industri.

Foto: Andersen, Ståle / SCANPIX

Onsdag kveld blei det klart at dette nå blir tariffesta, og arbeidstida blir to uker på og fire uker av for de offshoreansatte.

– Det er vi kjempefornøyde med. Dette kan vi med rak rygg legge fram for våre medlemmer, sier Godhavn.

Lønnsøkning for de ansatte

Den totale lønnsrammen blir på 3,3 prosent. Det var et overheng fra i fjor på 1,3 prosent.

– Dette ble dyrere enn jeg hadde håpet på, men like fullt er det et oppgjør som jeg i sum likevel kan stå inne for, sier Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri.

– Nå skal dette ut på uravstemning blant medlemmene. Det er ikke alle punkt vi er like fornøyde med, men nå fortsetter denne prosessen, sier Godhavn.