Hopp til innhold

- Det er ikke lenger plass for politiske høvdinger

Lokale politikere mener det ikke lenger er plass til politikertyper som Arne Rettedal og Einar Gerhardsen.

Janne Johnsen

Fylkesordfører Janne Johnsen mener at politikerrollen har forandret seg i retning av et mer 'revisorbasert' system.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Det er ikke lenger rom for politiske høvdinger i politikken som skjærer gjennom og får ting gjort.

Det sier fylkesordfører Janne Johnsen. Hun opplever stadig krav fra velgere som viser til Arne Rettedal-epoken i regionen og som er frustrert over at politikere krangler i stedet for å løse problemer.

Johnsen mener politikerrollen har forandret seg.

Arne Rettedal

Lokale politikere mener det ikke lenger plass i det politiske systemet for politiker-typer som Arne Rettedal.

– Noe av det jeg hører oftest nå er at vi skulle hatt noen som var en høvding, som var som Arne Rettedal som evnet å skjære gjennom, tok beslutninger, fikk ting gjort, sier hun.

Arne Rettedal (1926-2001) var ordfører i Stavanger fra 1972 til 1981 og fylkesordfører i Rogaland 1988 til 1991. Han var kommunalminister i Willoxh-regjeringen fra 1981 til 1986. Rettedal har fått en stor del av æren for at Stavanger ble valgt som oljehovedstad i Norge.

– Et mye mer «revisorbasert» system nå

Janne Johnsen er fylkesordfører i et fylke hvor de politiske motsetningene fremstår som store. Fylkestinget delte seg på midten i bybanesaken, fremtidens transportløsninger er i det blå.

Politikerne i regionen krangler seg i mellom om kommunesammenslåing, biltrafikk og boligutbygging. Problemer tårner seg opp i all velstandsutviklingen. Stadig flere krever politikere som skjærer gjennom og får ting gjort.

Les også: Birkedal advarer mot politiske broilere

Les også: 29-årig ordfører: – Jeg skjønner ikke helt begrepet «broiler»

Fylkesordføreren mener at den typen politiker er det langt mindre rom for i dag, Janne Johnsen.

– Jeg tror ikke at den høvdingen hadde vært like suksesrik i dag. En hadde hatt alle disse rammene en må holde seg innenfor. Hvis du prøver å trå et skritt skjevt, så er det ikke bare pressen som henger i ørene på oss, men da er det andre politikere og alt mulig annet og. Det var nok annerledes før. Vi har kommet inn i et mye mer lov, tellekant, «revisorbasert» system nå, sier Johnsen.

Trond Birkedal

Tidligere Frp-topp Trond Birkedal mener t Einar Gerhardsen skulle slitt med å gjøre det bra i politikken i dag.

Foto: NRK

– Prossessene er mer åpne

– Einar Gerhardsen skulle slitt med å gjøre det bra i politikken i dag.

Det sier tidligere Frp-topp Trond Birkedal. Han mener både samfunnsutviklingen og ikke minst mediebildet har forandret politikerrollen.

– Da Arne Rettedal var ordfører var det en oppbyggingsfase. Nå er det strengere krav fra pressen. Prossessene er mer åpne, i alle fall på papiret. Det er flere som engasjerer seg enn på Rettedals tid. På tiden var det kanskje bare han som var fulltidspolitiker og kunne bruke den kunnskapen som han hadde bygget seg opp. I dag har ordføreren flere å sparre med, sier Birkedal.

– Hadde det vært plass til en Arne Rettedal-type i politikken i dag.

– Nei det tror jeg ikke, svarer Birkedal.

Flere nyheter fra Rogaland