- Operasjonen er fortsatt ikke avsluttet

Utenriksministeren sier til NRK at operasjonen i Algerie fortsatt pågår. Statoil holder pressekonferanse klokken halv åtte fredag morgen.

Statoils anlegg i Algerie

Det er fredag morgen fortsatt uklart hva som har skjedd med de ni norske gislene i Algerie, som det ikke er gjort rede for.

Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix

En norsk Statoil-ansatt har i løpet av natten kommet i sikkerhet i Algerie. Det er fortsatt uavklart for de andre åtte.

Det er fredag morgen fortsatt uklart hva som har skjedd med de andre åtte norske gislene i Algerie, som det ikke er gjort rede for. Militæraksjonen ved anlegget skal ennå ikke være avsluttet.

Ifølge algeriske sikkerhetskilder ble minst 30 gisler, blant dem minst åtte utlendinger, drept i militæraksjonen mot gisseltakerne ved gassanlegget In Amenas torsdag.

Les også: Algerie: Så kjøretøy med gisler bli sprengt

Les også: – Greier ikkje å jubla sjølv om mannen kjem heim

– Operasjonen er fortsatt ikke avsluttet

Utenriksminister Espen Barth Eide til NRK torsdag morgen:

– Det er bare å konstatere at situasjonen fortsatt er uavklart. Det har vært omfattende kamphandlinger i går, og slik vi forstår er operasjonen fortsatt ikke avsluttet. Derfor har vi rett og slett ikke ny informasjon om de nordmennene som fortsatt ikke er gjort rede for, men vi ser på situasjonen med stor uro og stort alvor.

To briter, tre japanere og en franskmann er blant utlendingene som er drept, sier kilden til nyhetsbyrået AFP. I tillegge skal to filippinere også ha mistet livet. Minst åtte av de drepte er fra Algerie, mens nasjonaliteten til de siste 14 som også er drept, foreløpig ikke er kjent.

Statoil avholder en pressekonferanse om situasjonen i Algerie klokken 7.30 fredag morgen ved hovedkontoret i Stavanger.

In Amenas

Statoil avholder en pressekonferanse om situasjonen i Algerie klokken 7.30 fredag morgen ved hovedkontoret i Stavanger.

Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix

-Fortsatt gisler

Det var natt til fredag også fortsatt uklart om militæroperasjonen mot In Amenas-anlegget var over.

Algeries myndigheter erklærte først operasjonen for avsluttet torsdag kveld, men noen timer senere meldte nyhetsbyrået APS at det kun var boligdelen ved gassanlegget som er sikret.

Britiske og amerikanske tjenestemenn sier til CNN de antar kamphandlingene fortsetter fredag

– Det er fortsatt gisler og det er fortsatt terrorister, sier en høytstående amerikansk tjenestemann. Så i morgen er en ny dag.

USA ikke varslet

Japans regjering kunngjorde fredag at tre japanske gisler var i sikkerhet, men at 14 andre fortsatt ikke er gjort rede for, melder BBC. Fem amerikanske gisler overlevde og er allerede kommet seg ut av landet, melder ABC News.

USA ble ikke varslet på forhånd om militæraksjonen mot gisseltakerne i Algerie. USA ba myndighetene i Algerie innstendig om å gjøre alt for å redde gislene og unngå at liv gikk tapt.

– Vi var ikke klar over raidet på forhånd, sier en tjenestemann til nyhetsbyrået AFP. Gisseltakerne hadde på forhånd truet med å drepe gisler hvis gassanlegget ble angrepet, og mange vestlige land var torsdag kveld bekymret for konsekvensene av militæraksjonen og etterlyste mer informasjon fra algeriske myndigheter.

Tekstmeldinger

Arbeidere inne på In Amenas-anlegget i Algerie sendte torsdag tekstmeldinger om at de var i live og gjemte seg, sier en britisk sikkerhetssjef til VG.

Mike Lord, sjef for britiske sikkerhetsselskapet Stirling Group, har holdt løpende kontakt med ansatte ved gassanlegget, som ble angrepet av terrorister onsdag.

Les også: Sterkt preget Statoil-sjef: – Kan ikke gi de pårørende det de ønsker mest

Han forteller til VG at flere på basen gjemte seg inne på anlegget og sendte ham tekstmeldinger. En av dem skal ha vært norsk.

Mokhtar Belmokhtar (innfelt) og Statoil-anlegg

Det er gruppen til den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar som hevder å stå bak gisselaksjonen.

Foto: Scanpix

– Minst en av de som gjemte seg var norsk. Han har i hvert fall et svært norsklydende navn, forteller Lord til avisa. Han vet ikke om de som gjemte seg nå er i sikkerhet:

–Vi har ikke mer kommunikasjon med dem. De har enten blitt tatt hånd om av militæret eller så er de ikke lenger i live.

-To måneders trening

Det er gruppen til den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar som hevder å stå bak gisselaksjonen.

En talsmann for islamistgruppen Katiba des Moulathamine (De maskeres brigade) forteller til API at Belmokhtars gruppe har vært klar til å angripe gassanlegget i to måneder.

Gruppen skal blant annet ha studert algerisk etterretningstjeneste før gisselaksjonen. En av de lokale som kom seg unna gisseldramaet forteller til Reuters at islamistene så ut til å ha god kjennskap til anlegget.

-Terroristene sa til oss med en gang at de ikke kom til å skade muslimer, og at de kun var interessert i de kristne og vantro. De sa vi vil drepe dem, forteller Abdelkader (53) til nyhetsbyrået.