Hopp til innhold

Ingebrigtsen-brødrene fikk elever til å løpe for «livet»

I dag handlet det ikke om rekorder eller medaljer for Ingebrigtsen-brødrene, men å spre et livsviktig budskap.

Jakob, Henrik, Filip Ingebrigtsen

– Hvis det da skulle skje noe, må vi være i stand til å redde hverandre, forteller Henrik Ingebrigtsen.

Foto: Lise Åserud

Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen er alle instruktører i hjerte- og lungeredning. På Verdens hjerte- og lungeredningsdag tar de til ordet for at flere skal lære seg å redde liv.

Ved hjelp av T-skjortene med sitatet «I'm cute enough to stop your heart and skilled enough to start it» og «I can make your heart beat» er allerede mye sagt.

– Vi prøver å spre budskapet så mye som mulig, at alle kan redde liv. Og på et eller annet tidspunkt kan hvem som helst måtte trå til og gjøre hjerte- og lungeredning, minner Henrik om.

Hjertestans kan også ramme en toppidrettsutøver, og beinharde perioder kan gjøre at selv de sprekeste blir mer utsatt.

– Idrettsutøvere «pusher» kroppen veldig mye til tider. Hvis du plutselig faller om er det betryggende å vite at de som er rundt, kan ta vare på deg, sier Filip.

Og den kunnskapen kan komme ekstra godt med når de er på trening uten et menneske i nærmeste omkrets – som bushen i Afrika.

– Hvis det da skulle skje noe, må vi være i stand til å redde hverandre, sier Henrik.

Fikk premie, tross sisteplass

SISTEPLASS: Filip som pleier å øve HLR hjemme i stua, ble satt ut av elevene som heia og klappa, og kom derfor på sisteplass i finalen.

Foto: Ole Andreas Bø

– Skummel tanke

Enn så lenge har gutta heldigvis sluppet å måtte utføre HLR på hverandre, men i 2012 var Henrik vitne til dette, da en utøver på OL sin «precamp» falt om på turstien.

Selv prøver han å ikke tenke altfor mye på at dette er noe som også kan ramme han.

– Det er en skummel tanke. At hjerte kan stoppe når som helst.

Filip sier også at han sjelden bruker energi på slike bekymringer.

– Det tar Gjert seg av, smiler Filip.

Men likevel er hjertestans lett å relatere seg til for alle, og derfor burde HLR-kunnskapene være på plass, mener Filip.

– Om du er toppidrettsutøver, elev eller familiefar. Det er mange historier der folk har overlevd på grunn av at det har blitt satt i gang HLR tidlig.

Å øke bevisstheten rundt dette, spesielt blant unge er derfor veldig viktig, understreker Filip.

Sekundene som teller

På Sandnes videregående, der Jakob Ingebrigtsen selv en gang var elev, har det blitt lagt inn en stor innsats for å lære og redde liv. Tidlig i høst ble 100 elever utdannet som HLR-ambassadører. I løpet av september har disse 100 lært opp 1000 elever i hjerte- og lungeredning.

Elever løper for HLR

FULL FART: Det var om å gjøre og komme først til hjertestarteren da elever fra Sandnes videregående skole løp for «livet». 

Foto: Ole Andreas Bø

– Det er veldig bra at de blir instruktører, da er de med på å spre kunnskapen videre, sier Henrik.

For selv om Norge har et akuttmedisinsk beredskapssystem i verdensklasse, er det i de kritiske minuttene fra noen faller om til helsepersonell er på plass som utgjør forskjellen på liv og død.

I fjor stoppet hjertet til 3400 nordmenn utenfor sykehus, overlevelsesraten er ved disse tilfellene under 15 prosent.

En helt fersk Norstat-undersøkelse utført på vegne av Gjensidigestiftelsen og «Sammen redder vi liv»-dugnaden viser at 1 av 3 bryter hovedregelen som kan redde liv når noen faller om. 1 av 3 er også usikre på om de kan yte riktig HLR.