Tine importerer 900 tonn fransk/irsk importsmør som nå også er testet som ingrediens i julens kakesorter.
Ifølge Tine har det franskproduserte importsmøret på irsk råvare en litt annen sammensetning av fett enn deres egenproduserte smør.
Gir kortere steketid
Dette gir seg utslag i en mykere konsistens på deigen i romtemperatur som igjen medfører at stekingen av de tradisjonelle norske julekakene kan gå noe raskere enn ved bruk av TINE Smør.
– Vi har i testen ikke fått påvist store forskjeller i smak og konsistens på julebaksten. Siden importsmøret er litt mykere, trenger kakene imidlertid litt kortere tid i ovnen, så det er kanskje et smør for de utålmodige av oss, sier Hege Holter Brekke, markedsdirektør i Tine.
Hun lover at julebaksten ikke rammes av noen smørkrise som i fjor.
– Med ytterligere 400 tonn importsmør, er vi trygge på å unngå smørmangel inn mot jula, sier hun.
Merkes som fransk smør
Så langt har TINE importert 500 tonn smør og vil nå importere ytterligere 400 tonn. Alt smøret er produsert i Frankrike, men på grunn av fløteunderskuddet i Frankrike og i flere andre EU-land, vil irsk råvare fremover brukes som base for importsmøret til Norge. I tråd med gjeldende EU-regler merkes produktet som produsert i Frankrike.
– Vi ønsker åpenhet rundt innholdet i våre produkter. I EU er det krav om merking av hvilket land produktene er produsert i, men ikke til råvarenes opprinnelse. Smøret som Tine importerer er produsert i Frankrike og merket med dette. Men siden smøret er laget på irsk råvare finner vi det viktig og riktig å informere om dette, sier Brekke.