Hopp til innhold

Importsmør kan gi svidd julebakst

Julebakst på importsmør kan trenge en noe kortere steketid. Derfor må du være ekstra forsiktig med årets pepperkaker.

Julebakst

Lager du julebaksten med importsmøret fra Tine må du steke kakene kortere enn normalt.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Tine importerer 900 tonn fransk/irsk importsmør som nå også er testet som ingrediens i julens kakesorter.

Ifølge Tine har det franskproduserte importsmøret på irsk råvare en litt annen sammensetning av fett enn deres egenproduserte smør.

Gir kortere steketid

Fransk importsmør

Bruker du denne smørtypen kreves det kortere steking av pepperkakene.

Foto: Tine

Dette gir seg utslag i en mykere konsistens på deigen i romtemperatur som igjen medfører at stekingen av de tradisjonelle norske julekakene kan gå noe raskere enn ved bruk av TINE Smør.

– Vi har i testen ikke fått påvist store forskjeller i smak og konsistens på julebaksten. Siden importsmøret er litt mykere, trenger kakene imidlertid litt kortere tid i ovnen, så det er kanskje et smør for de utålmodige av oss, sier Hege Holter Brekke, markedsdirektør i Tine.

Hun lover at julebaksten ikke rammes av noen smørkrise som i fjor.

– Med ytterligere 400 tonn importsmør, er vi trygge på å unngå smørmangel inn mot jula, sier hun.

Merkes som fransk smør

Peparkaker

Pepperkakebaksten må planlegges ekstra godt i år.

Foto: Egil Torheim / NRK

Så langt har TINE importert 500 tonn smør og vil nå importere ytterligere 400 tonn. Alt smøret er produsert i Frankrike, men på grunn av fløteunderskuddet i Frankrike og i flere andre EU-land, vil irsk råvare fremover brukes som base for importsmøret til Norge. I tråd med gjeldende EU-regler merkes produktet som produsert i Frankrike.

– Vi ønsker åpenhet rundt innholdet i våre produkter. I EU er det krav om merking av hvilket land produktene er produsert i, men ikke til råvarenes opprinnelse. Smøret som Tine importerer er produsert i Frankrike og merket med dette. Men siden smøret er laget på irsk råvare finner vi det viktig og riktig å informere om dette, sier Brekke.