Normal

6 millioner er normalen

To av tre eneboliger i Stavanger selges for over seks millioner kroner. Nå slår næringslivet alarm.

Normalpris for enebolig i Stavanger er nå 6 millioner

Normalpris for en enebolig i Stavanger er nå 6 millioner kroner.

Foto: Ståle Frafjord

En gjennomgang av de 88 eneboligene som i dag ligger ute for salg i oljebyen viser at kun to eneboliger har prisantydning på under 3,5 millioner.

29 eneboliger har prisantydning fra 3,5 millioner til 5 millioner kroner, mens 56 forlanges det over 5 millioner kroner for.

Over prisantydning

All erfaring fra et overopphetet boligmarked tyder også på at mange av disse boligene vil bli solgt for langt over prisantydning. Trolig vil over halvparten av eneboligene som ligger ute for salg bli omsatt for over 6 millioner kroner.

Stort rimeligere er det ikke på leilighetsmarkedet. 110 av 180 leiligheter har en inngangspris eller innskudd på over 2,4 millioner kroner. Svært mange av disse har i tillegg skyhøy leie. Det gjelder også for leiligheter som har rimeligere innskudd enn 2,4 millioner.

Reagerer

Stadig flere reagerer nå på utviklingen i en region som er sterkt preget av høye oljepriser, lav arbeidsledighet, høye lønninger innenfor petroleumsindustrien og lav boligbygging. En av dem er leder for Næringsforeningen i Stavanger-regionen, Jostein Soland.

-Det å ha boliger som blir mer verd har av mange blitt oppfattet som en regional velstandsposijon vil har klart å oppnå. Men det er jo det stikk motsatte, sier Soland.

Les også Stavanger kan prise seg ut av boligmarkedet

Les også Vil bygge færre boliger i Stavanger

Svakhet

Han viser til at svært få unge har mulighet til å få seg en bolig i byen slik markedet er i dag. Boligprisene skremmer også vanlige arbeidstakere utenifra som ønsker å slå seg ned i regionen.

-Det er klart at dette ikke representerer noen verdi, men er en stor svakhet for regionen, sier Soland.

Bekymret

Hallvard Ween

Regiondirektør i NHO i Rogaland, Hallvard Ween, mener regionen ikke kan leve med de dyre boligprisene.

Foto: Helge Hundeide / NRK

Også regiondirektør i NHO i Rogaland, Hallvard Ween, er bekymret.

-Dette er et av de mest urovekkende elementene vi har. Forholdet mellom det som etterspørs og tilbys er i total uballanse. Dette kan vi ikke leve med i lengden, sier Ween.

Sammensatt

Stabilt høye oljepriser, lav arbeidsledighet, høye lønninger, kraftig befolkningsvekst, mangel på eneboliger og få nye boliger er den sammensatte årsaken til at Stavanger nå har landets dyreste boliger.

Lønnsnivået i seg selv gjør også at mange ser seg råd til å by langt mer enn prisforlangende. Det gjør også til at boligprisene stiger.

Les også Boligprisene steg kraftig i januar

Les også Stavanger øker mest i landet

Naust

Aktivitetsnivået i oljesektoren er høy

Høyt aktivitetsnivå på grunn av skyhøye oljepriser skaper rekordpriser i bioligmarkedet i Stavanger.

Foto: Ståle Frafjord

For ti år siden kunne man få en enebolig med grei standard for 1,7 millioner kroner i Stavanger. Det eneste man får kjøpt for den prisen i dag er et gammelt naust på en av byøyene – et naust det ikke går an å overnatte eller bo i – kun oppholde seg.

I følge prospekter er dette en ”en eiendom som kan by på mange muligheter for den som har behov for plass til båten sin, samt et sted for rekreasjon i vannkanten. Her er det kun fantasien som setter grenser for bruken av eiendommen.”

Unikt

Fantaserer man om noe mer og kanskje en bolig å sove i, må man ut med langt mer.
For ti år siden var en enebolig til 3 millioner nesten unikt i oljebyen.
Den rimeligste eneboligen som ligger ute for salg i dag har en prisantydning på 2,85 millioner kroner og er et lite hus på 84 kvadratmeter.