Hopp til innhold

Psykiater om knivstikkingen i Hå: – Jeg er ikke overrasket

Hun mener enslige asylsøkere er en tikkende bombe. – Nå må noe gjøres før det skjer igjen, sier psykiateren.

Aina Baselier Vaage jobber som psykiater ved Stavanger universitetssjukehus. Hun er også en av landets fremste eksperter på unge asylsøkere, som kommer alene til landet.

Aina Baselier Vaage mener helserettighetene for asylsøkere er for dårlige. Hun nevner angst, stress og raseri over å ikke bli trodd, som årsaker til at enslige asylsøkere tyr til vold.

Aina Baselier Vaage jobber som psykiater ved Stavanger universitetssjukehus. Hun er også en av landets fremste eksperter på unge asylsøkere, som kommer alene til landet.

– Å sitte på et asylmottak over flere år er en ekstrem påkjenning. Hele livet er satt på vent, sier Vaage.

Det var fredag forrige uke at en mann knivstakk en annen mann på Hå mottakssenter på Nærbø.

Lørdag, dagen etter, skjedde det samme igjen. En 27 år gammel somalier knivstakk en 23 år gammel mann. Begge ofrene pådro seg lettere skader, og politiet forteller at det ikke er noen sammenheng mellom episodene.

– Dette er hendelser som ikke burde overraske oss, mener Vaage.

Enslige uten nettverk

Psykiateren viser til både norsk og internasjonal forskning på asylsøkere. Her viser det seg at personer som får livet satt på vent i et asylmottak, pådrar seg større psykiske skader enn personer som har blitt traumatisert av krigshandlinger.

Begge voldshandlingene på mottakssenteret på Nærbø, ble begått av asylsøkere som kom til landet uten venner eller familie. Veldig forståelig, mener psykiateren.

– Enslige har ingen å fortrolige personer å forholde seg til. I dette tilfellet var det personer som hadde sittet på mottaket i fire år. Da kan små ting, bare bagateller, utløse voldsomme raseriutbrudd, sier Vaage.

Fengslingsmøte i dag

29-åringen fra Etiopia, som knivstakk en 52 år gammel mann fra Kamerun på fredag, ble i dag fremstilt for varetektsfengsling.

Aktor Anders Christiansen ba om fire ukers varetektsfengsling, på bakgrunn av at mannen kan rømme.

I morgen er det fengslingsmøte for 27-åringen fra Somalia. Vaage tror begge hendelsene kunne vært unngått.

– Vi har et ansvar for personer som kommer hit. Uansett om de skal være her lenge eller ikke, sier hun og fortsetter.

– Helsesystemet må gjøres tilgjengelig for alle i Norge, uansett bakgrunn. Dessuten må ventetiden til asylsøkere gjøres kortere.

Dersom politikerne ikke gjør noe med dagens regler, kan vi få flere tragiske episoder ved norske asylmottak, tror Vaage.

– Da kan vi oppleve flere hendelser som vi gjorde i Hå i helgen, sier hun.