NRK Meny
Normal

Ikea feiret nybygg med kake

Et politisk pennestrøk har gjort nei til ja. Ikea får endelig bygge nytt på Forus og flytter fra Sandnes til Stavanger. Idag var det feiring for de ansatte på et av de største varehusene her i landet.

Et politisk pennestrøk har gjort nei til ja. Ikea får endelig bygge nytt på Forus og flytter fra Sandnes til Stavanger. Idag var det feiring for de ansatte på et av de største varehusene her i landet.

VIDEO: De ansatte på Ikea feiret nybygget på Forus med kake. Foto: Kaj Hjertenes/NRK.

Det var god stemning blant de Ikea-ansatte på Forus da varehussjefen Hans Inge Skadberg delte den store nyheten om nybygg på Forus om 2 år.

IKEA på Forus

Slik skal Ikea-nybygget på Forus se ut.

Tomten ligger midt i smørøyet, like ved Motorveien, ved avkjøringen til Solasplitten i Stavanger. Der skal Ikea samle butikk og lager under ett tak. Den nye Regjeringen skar gjennom 7 års kamp om tomten.

– Jeg synes det er en stor lettelse først og fremst. Tomten er vakker og innbydende med denne beliggenheten, og så flott opparbeidet at den skriker etter et hus, sier Skadberg.

Kunder fra Haugalandet og Flekkefjord

Det betyr at varehuset flytter fra Sandnes til Stavanger, og beliggenhet er viktig.

– Vi er et regionalt treffpunkt og har kunder fra nord- og sørfylket. Over ti prosent av kundene våre kommer fra haugesundsregionen og vi når helt ned til Moi og Flekkefjord. Det må være mulig å komme til med bil. Da ligger vi jo perfekt til plassert midt ved Solasplitten, sier han.

Tomta til Ikea på Forus

Tomta til Ikea på Forus.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Kan svekke sentrum

Men ikke alle er like begeistret over flytteplanene, som også kan føre til en enda større bilpark på den nye tomta. Både fylkesmannen, Senterpartiet og Arbeiderpartiet har kjempet imot.

– Vårt utgangspunkt har vært at dette kan være med å svekke byene og sentrumsområdene. Vi er ikke imot næring og handel, men at regjeringen går imot lokalt bestemte arealplaner, sier Tom Tvedt fra Arbeiderpartiet.

– Nå blir det mer areal, flere handlende og mer trafikk til Forus. Så får vi rydde opp i trafikken etterpå, sier han.

Vil ha 1200 parkeringsplasser

Det er bilene som sørger for handel på Ikea. Uten flere parkeringsplasser blir det ikke nybygg på Forus, der politikerne, fra før av, har planer om å begrense biltrafikken.

Får Ikea det som de vil, får parkeringsplassen flere hundre plasser ekstra. Det er 500 parkeringsplasser utenfor dagens Ikea-varehus og 150 utenfor lageret.

– Parkeringsrestriksjonene er den siste humpen i veien. Hvis ikke den blir justert blir det vanskelig. Vi må i hvert fall ha 1000 til 1200 parkeringsplasser her, så får vi se hva det blir, sier Skadberg.