Hopp til innhold

Testvinner-pinnekjøttet kommer fra Wales

Selv om pinnekjøttprodusenten Idsøe holder til i Rogaland, som regnes å være sauefylke nummer en, er ikke årets pinnekjøtt av den kortreiste sorten.

Albert Idsøe

Slakter Albert Idsøe jr er klar for en travel sesong. I år leverer han 80 tonn med pinnekjøtt.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Harald Romsøe

Harald Rømsøe bryr seg ikke om at pinnekjøttet er fra Wales.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Det er travel førjulstid hos slakter Idsøe i Stavanger. I byens eldste butikk står folk i kø for å skaffe seg årets pinnekjøtt. Harald Romsøe har handlet julematen her så lenge han kan huske.

– Det har med smak og kvalitet å gjøre, og Idsøe har alltid stått for kvalitet, så da er julemiddagen reddet, sier Romsøe.

Pinnekjøttprodusenten er kjent for kvalitet, noe de beviste da de i år vant pinnekjøtt-testen til Gastronomisk Institutt, nok en gang. I Norges største sauefylke er Idsøe aller best. Men så kommer overraskelsen - årets pinnekjøtt stammer fra lam fra Wales.

– Nei, det gjør det ikke, sier en overrasket kunde i kjøttbutikken.

Kundene er altså litt overrasket, men siden 2012 har Idsøe brukt råstoff fra Wales. Slakter Albert Idsøe jr. innrømmer at det høres litt rart ut.

– Det er muligens litt underlig, men jeg har valgt å være åpen og ærlig om det, sier slakteren.

Lengre slaktesesong i Wales

Årsaken er at slaktesesongen er lengre i Wales. Det gir tilgang på godt kjøtt store deler av året, noe som er bra for Idsøe, som starter produksjonen av pinnekjøtt allerede i mai.

– Vi produserer som vi alltid har gjort, men vi har valgt å bruke råstoffet fra Wales på grunn av at det har en veldig fin stabilitet, sier han.

Idsøe produsere i år hele 80 tonn pinnekjøtt. På grunn av at de begynner med juleforberedelsene allerede i mai, har de valgt å droppe og bruke kjøtt fra de norske sauene som først kommer ned fra beite tidlig på høsten.

– Dette går ikke på bekostning av den norske bonden. Dette tas inn via de vanlige importsystemene. Alt skjer som følge av at det er underskudd i Norge, sier Idsøe.

Harald Romsøe

Harald Romsøe trodde pinnekjøttet han spiser hver jul var kortreist, der tok han feil.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Proffere i Wales

For at kvaliteten skal bli god, er det viktig at det er lik standard på kjøttet. Da er det bedre med noen få store produsenter, enn mange små norske. Dette går ikke på at norsk kjøtt er dårligere, men at standarden er mer ulik når det kommer fra mange små gårdsbruk.

– De er en smule mer profesjonelle, dermed får vi en standardisert vare. Med det mener jeg at hver side er lik, og det betyr noe når du skal salte et visst antall tonn, forklarer pinnekjøttprodusenten.

Harald Romsøe har fullt opp posene med Idsøes berømte pinnekjøtt. Han bryr seg ikkje om råstoffet er fra Wales.

– Det er jo det beste, og så lenge det er god kvalitet her så er jeg fornøyd, sier han, selv om han må innrømme at han ble litt paff da han fikk vite at pinnekjøttet han er så begeistret for ikke er kortreist.

– Wales er en fin plass det også. Det er akkurat som viking, det er ikke mange igjen fra Hillevåg der, sier han.