Ida Karolina får puls på over 100 før eksamen

13 prosent av norske studenter sliter med eksamensangst. Og kvinner sliter mest. Ida Karolina Kolltveit gruer seg sånn til eksamen at hun ikke vil tenke på den.

Ida Karolina Kolltveit, student ved HPV

Ida Karolina Kolltveit er sykepleierstudiet på Høgskulen på Vestlandet og forbereder seg godt til eksamen. Likevel gruer hun seg til dagen kommer.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

Eksamensperioden er så smått i gang for studenter over hele Norge. Dette tærer på psyken til mange.

– Jeg har lest siden klokka 05.30 i dag, og har ikke eksamen før i mai, sier Ida Karolina Kolltveit.

Hun er førsteårsstudent på sykepleierstudiet på Høgskulen på Vestlandet. I likhet med mange andre har hun nerver for hva som venter henne på årets første eksamen.

– Jeg har målt at jeg får en hvilepuls på over hundre i tiden før eksamen, sier hun.

Det er hun ikke alene om. Eksamen er samtaleemnet blant fire kvinnelige studenter i kantina. De er enige om at tiden like før eksamen er aller verst.

– Når du ikke vet hva du har kontroll på, og ikke aner hva du kan få på eksamen. Det er da det er ille, sier Karen Magnussen.

studenter ved Høgskulen på Vestlandet

Tenker på eksamen: Martine Tysland (t.v.), Lise Rasmussen, Sania Larsen og Karen Magnussen.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

Kvinnelige studenter sliter mest

Sist studentsamskipnadene og Folkehelseinstituttet undersøkte studentenes helse var i 2014. Da svarte hele 69 prosent at de sliter med eksamensangst i perioder.

13 prosent plages mye av denne angsten.

Eksamen

Kvinner gruer seg mer til eksamen enn menn.

Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: NATHALIE BOURREAU / PHOTOPQR/PRESSE OCEAN

Andelen som oppgir mye angst er dobbelt så høy blant kvinner som blant menn. Likevel stryker kvinner sjeldnere enn menn.

– Kvinnelige studenter stiller ofte høye krav til seg selv. De skal være perfekte på de fleste områder i livet. Eksamen er en av dem, sier rådgiver Thomas Mikkelsen ved Høgskulen på Vestlandet.

LES OGSÅ: Flere studenter doper seg før eksamen

– Gi litt mer f...

Men det finnes hjelpemidler til å kurere angsten. Flere studiesteder i Norge har jobbet med punkter som skal kunne dempe nervøsiteten.

Ved Høgskulen på Vestlandet mener rådgiverne at gode rutiner fra start er viktig. Det samme er mental trening. God livskvalitet utenom studiene hjelper også. Universitetet i Stavanger bruker terapihunder for å dempe studentenes stress.

Heidi Aarøe Moe og Thomas Mikkelsen

Direktør for Studentsamskipnaden ved Høgskulen på Vestlandet, Heidi Aarøe Moe, og rådgiver Thomas Mikkelsen holder kurs for studenter med eksamensangst.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

Rådgiver Thomas Mikkelsen mener det er minst like viktig å leke som å lese når man er student. Han jobber med å få vekk eksamensangsten hos studenter.

– Jeg mener en bør gi litt mer f... Det er ikke verdens undergang om man får en C eller stryker, mener Mikkelsen.

– Du er bedre enn Google

Psykologspesialist Lill Kjersti Skryten mener de generelle rådene er gode. Men enda viktigere er det å lytte til deg selv.

Lill Kjersti Skryten

Psykologspesialist Lill Kjersti Skryten ved Stavanger universitetssjukehus mener en må lytte til seg selv før eksamen.

Foto: Linn Slåttedal Jacobsen / NRK

– Det nytter ikke alltid å google. For noen hjelper yoga. For andre funker det å lese hele natten. En må finne ut hva som er best for en selv, ser Skryten.

På høgskolen har Ida Karoline Kolltveit funnet små knep som funker for henne.

– Jeg tar pauser. Eller går en tur. Dessuten tar jeg alltid kveld klokken ni. Det jeg ikke har fått lest før den tid, går ikke inn, sier hun.

LES OGSÅ: Slik får du toppkarakter på eksamen