Hopp til innhold

Nå er det selgers marked: Denne boligen gikk nesten 2 millioner over prisantydning

Renteøkning og høyere priser har så langt ikke bremset boligmarkedet i Norge. Boligprisene steg med 0,8 prosent i mai. Aller størst økning er det i Stavanger og Kristiansand.

Dette huset ble solgt nesten 2 millioner kroner over takst.

2 MILLIONER OPP: Denne eneboligen på Madla i Stavanger ble solgt for 11,23 millioner kroner. 2 millioner over prisantydning.

Foto: John Mossige / Inviso

– Sist uke solgte jeg et hus på Madla i Stavanger for 11,23 millioner kroner. Det lå ute til 9,5 millioner, sier eiendomsmegler og markedssjef i DNB i Stavanger, Michael Boxill Knutsen til NRK.

Mandag formiddag la Eiendom Norge frem boligprisstatistikken for mai. Så langt i 2023 har boligprisene i Norge steget med 7,7 prosent.

I mai er økningen 0,8 prosent.

Markedsansvarlig og eiendomsmegler i DNB Eiendom i Stavanger, Michael Boxill Knutsen.

Eiendomsmegler og markedssjef i DNB Stavanger, Michael Boxill Knutsen.

Foto: Sindre Kirkaas Normann / NRK

I Stavanger er boligmarkedet ekstra hett. Bare i mai steg boligprisene med 1,3 prosent, og byen har dermed hatt en sterkere sesongjustert utvikling sist måned sammenlignet med både Oslo, Bergen og Trondheim.

De tre hadde henholdsvis en økning på 0,4 prosent, nedgang på 0,1 prosent og nedgang på 0,7 prosent i mai, viser de dagsferske tallene fra Eiendom Norge.

Henning Lauridsen i Eiendom Norge

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

Foto: Johnny Vaet Nordskog

Gjennomsnittsprisen for en bolig var 4.680.392 kroner i slutten av måneden.

– Så langt i år har boligprisene steget langt mer enn alle trodde ved inngangen til året, sier Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Mange på visning og høye priser

Siden årsskiftet har prisene på bolig i Kristiansand økt med 12,5 prosent.

– Kristiansand har lenge hatt et prisnivå godt under de øvrige mellomstore byene i Norge. Nå er prisnivået i Kristiansand i ferd med å komme opp på samme nivå som de øvrige byene i Norge, sier Lauridsen.

I Stavanger er prisøkningen så langt i år 11,8 prosent. Spesielt eneboliger og små leiligheter selges som hakka møkk, etter det NRK er kjent med.

– Det er absolutt selgers marked. En kollega solgte nettopp en ettromsleilighet i Stavanger Øst 650.000 kroner over prisantydning, sier eiendomsmegleren i Stavanger.

Ved inngangen av forrige uke lå det 328 boliger ute til salgs på Finn.no. Samme uke i mai 2019 lå det 878 boliger ute i Stavanger.

I Sandnes er tilsvarende tall 190 boliger ved inngangen av forrige uke, mot 420 i samme uke i 2019.

Derfor skiller Stavanger seg ut

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, forklarer nedgangen i antall boliger til salgs med at Stavanger skiller seg ut fra de andre storbyene i Norge.

– Boligprisene i Stavanger-området begynte på et lavt nivå etter mange års stillstand etter oljekrisen i 2014. Dermed blir det å sammenligne tilbudet med 2019 ikke helt rettferdig.

Samtidig er han klar på at boligmarkedet i Stavanger er veldig sterkt.

– Men det er på mange måter en normalisering av et marked som har vært spesielt rimelig og har hatt en spesielt svak utvikling etter oljekrisen, sier han.

Så lenge arbeidsmarkedet og næringslivet går like bra fremover som det gjør i dag, vil det ikke forundre Lauridsen om Stavanger også om et år er blant de med den største veksten i boligmarkedet.

– Boligmarkedet går veldig bra over hele linja fra Arendal til Stavanger, sier han.

– Det vi egentlig ser i Stavanger nå, er at boligmarkedet løftes opp på normale priser, legger han til.

Er det et underskudd av boliger i Stavanger?

– Det er ikke unormalt få boliger på markedet. Boligene går fort unna. Avviket mellom hvor mange boliger som selges og boliger som legges ut er historisk lavt, sier han.

Lauridsen mener boligmarkedet isolert sett fungerer helt utmerket, men at nyboligmarkedet i Norge for tiden er en katastrofe.

– Det har nesten stoppet helt opp. Men det skyldes de høye byggekostnadene som er for tiden. Samtidig er det usikre tider nå. Det gjør folk mer forsiktige med å kjøpe en ny bolig nå som er innflytningsklar om to år, sier han.