NRK Meny
Normal

I romjulen går telefonen varm hos Forbrukerrådet

Det er snart tida for å bytte julegaver, og mange vet ikke hvilke rettigheter de har. Men det går an å ta forholdsregler før jul, for å unngå frustrasjon.

Byttelapp

Det er opp til butikken hvor lang byttefrist du får. Det kan være alt fra ut året til langt ut i januar.

Foto: Camilla Veka/NRK

Edit Nøkling

Edit Nøkling, regiondirektør i Forbrukerrådet.

Foto: Ine Eftestøl / NRK

Byttelapp, det er en viktig ting skal vi tro Forbrukerrådet. Etter jul blir de nedringt av folk som ikke var helt fornøyde med julegavene sine, og så vet de ikke hvilke rettigheter de har.

– De tror at de kan levere varen tilbake, og få pengene utbetalt, men så enkelt er det ikke i alle butikker, sier regiondirektør i Forbrukerrådet, Edit Nøkling.

Selv om hun er i kontakt med mange misfornøyde kunder, så understreker hun at mange butikker strekker seg lenger enn kjøpsloven sier at de må, for å få fornøyde kunder.

Ulik praksis forvirrer

Betina Hovda

Betina Hovda eier klesbutikken «To-Be» i Stavanger.

Foto: Ine Eftestøl / NRK

– Butikkene gjør veldig mye forskjellig, derfor blir vi forvirret når vi plutselig møter på en butikk som ikke tilbyr åpent kjøp, og pengene tilbake, sier hun.

Ifølge Nøkling så kan det ofte være stor forskjell på små nisjebutikker og store kjedebutikker. Det bekrefter Betina Hovda, som eier den vesle klesbutikken «To-Be» i Stavanger.

– Folk tror at når de store kjedebutikkene gir 30 dagers bytterett og gir åpent kjøp uansett årsak, så tror de at de kan få det i alle butikker, og da tror de at det forbrukerloven sier, så når de ikke får det i små butikker oppstår det ofte forvirring og frustrasjon, sier Hovda.

Spør når du handler

Realiteten er at reglene varierer fra butikk til butikk. Sjekk hva som gjelder der du handler gavene dine, seier Nøkling i forbrukerrådet.

– Spør om hvordan byttereglene i butikken du handler i er før du betaler. Spør gjerne om hvor lang tid du har på deg, kan du få pengene tilbake? Hvis du ikke kan få pengene tilbake, kan du få en tilgodelapp?, sier hun.