Hopp til innhold

Oljearbeiderne har streiket i ti dager – Straks har det kostet to milliarder

Streiken som lammer 15 prosent av norsk olje- og gassproduksjon har vart i ti dager. De streikende trapper ikke opp i dag heller.

Oljearbeider på Nordsjøen

Mandag morgen gikk medlemmene i SAFE, Industri Energi og Lederne ut i streik, etter at meklingen med Oljeindustriens Landsforening ikke førte frem natt til søndag.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

På dag ti i streiken velger fagforbundene nok en gang å ikke trappe konflikten. I morgen vil vi være oppe i to milliarder kroner i kostnader som følge av streiken

– Poenget er ikke å skade mer, og derfor ønsker vi ikke å trappe opp. Vi mener at streiken rammer godt allerede og vi forventer at OLF snart tar kontakt for å diskutere en løsning seriøst, sier leder i Safe, Hilde-Marit Rysst.

– En annen grunn til at vi ikke trapper opp er for å unngå at staten kommer på bordet med tvungen lønnsnemd, legger hun til.

Jan Hodneland, direktør for arbeidsliv i OLF

Jan Hodneland er direktør for arbeidsliv i OLF.

Foto: Ståle Frafjord

– Konflikten er fastlåst

Det var den 24. juni at 708 ansatte i Nordsjøen ble tatt ut i streik. Disse er ansatt i Statoil, BP, og ESS på innretningene Skarv, Oseberg Feltsenter, Heidrun og «Floatel Superior» som ligger ved Oseberg Feltsenter.

Det er pensjonsspørsmålet som er den heteste poteten under forhandlingene, og det ser ikke ut som partene er i ferd med å nærme seg en løsning.

– Konflikten er fastlåst, OLF har ikke mandat til å tariffeste pensjon utover AFP, kravet kom første gang i 1980, men det er fremdeles like umulig å innfri. Dette må avgjøres på bedriftsnivå, sier Jan Hodneland, forhandlingsleder i OLF.

Oljearbeider

OLF mener konflikten er fastlåst, mens de streikende håper på at de skal ta kontakt og innlede forhandlinger.

Foto: Kjetil Alsvik / Statoil

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Uenige om hva streiken koster

Hilde-Marit Rysst

Hilde-Marit Rysst er forbundsleder i Safe.

Foto: SAFE

Forrige tirsdag besluttet Statoil å stenge ned tre nye oljefelt og plattformene Brage, Huldra, Veslefrikk A og B og Oseberg C i forbindelse med streiken på norsk sokkel.

Ifølge OLF er kostnadene knyttet til produksjonsbortfall rundt 148 millioner kroner fra de produserende feltene. I tillegg kommer 24 millioner kroner dagen i tapte inntekter som følge av utsatt produksjonsstart. I tillegg plusser de på 29 millioner dagen per dag i økte prosjektkostnader. Dermed mener de streiken koster 200 millioner dagen.

Safe mener det ikke var nødvendig å stenge Statoil-oljefeltene som ble stengt forrige tirsdag, og at OLF overdriver når de regner ut kostnadene av streiken.

– De opererer med store tall og har hentet frem den store kalkulatoren. Vi er ikke enige i disse tallene som de påstår er korrekte, sier Rysst i Safe.

– Kun 120 som faktisk streiker

Oseberg C.

Oseberg C-plattformen ble stengt ned tirsdag.

Foto: Odd Kristian Dahle / NRK

I en pressemelding fra OLF i dag skriver de at det er kun 120 av de ansatte som er tatt ut i streik som faktisk streiker og ikke får ut betalt lønn. Resten har enten friperiode, eller roller som gjør at de er en del av sikkerhetsbemanningen.

– Det er alvorlig situasjon når så få rammer så hardt. Streiken koster samfunnet og bedriftene over 200 millioner i døgnet, sier Hodneland.

Safe-lederen stiller seg uforstående til OLFs argumentasjon, og understreker at de resterende som er tatt ut i streik oppfyller sikkerhetskrav på oljeplattformene.

– De er igjen på plattformene uten å utføre sine daglige oppgaver. De passer på at alt går som det skal. Det er strenge regler for dette, og det bør ikke komme som noen overraskelse for OLF, sier hun.