I huset sitt har hun en tro kopi av huset sitt

Jorunn Hodne elsker interiør, og har ofte litt ville ideer. Heldigvis har hun en miniatyrversjon av huset som hun kan teste påfunnene sine i.

Dukkehuset i Jorunn Hodnes hus

På veggen i huset har Jorunn Hodne et dukkehus som er helt likt sitt eget hus.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

På veggen i stua hjemme hos Jorunn Hodne og mannen i Stavanger, henger det et dukkehus. Ikke helt uvanlig, men tar du et skritt nærmere, er det ikke vanlig lenger: Enkelte av rommene, møblene, lampene og putene i dukkehuset har du nemlig sett før.

I dukkehuset.

Dukkehuset i Jorunn Hodnes hus

Dukkehuset er godt lyssatt, og fungerer som en dekorativ lampe når det er mørkt.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Det er litt vågalt, og folk skjønner ikke heller helt hva jeg holder på med. Jeg tør ikke si hvor lang tid jeg bruker på det, sier hun.

Alt i dukkehuset er kopier av møblene og rommene i Hodnes «virkelige» bolig. Og noen ganger er det omvendt: Interiør og møbler i stua er kopier av noe hun først lagde til dukkehuset.

Dukkehuset og Jorunn Hodne

Jorunn Hodne har lagd alt i dukkehuset selv.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Noen ganger får jeg en god idé som jeg har lyst til å utføre hjemme. Da tester jeg det i dukkehuset først, for det er ikke alltid at det går i virkeligheten.

Hodne demonstrerer ved å støvsuge det hvite teppet i dukkehuset.

– Dette hvite teppet tester jeg her. Jeg støvsuger det, og ja, det ser bra ut. Dritten viser ikke så veldig godt på teppet, så kanskje jeg skal ha det i det virkelige liv?

VIDEO: Se Norge Rundt-reportasjen om Jorunn Hodne og dukkehuset. Foto/redigering: Thomas Ystrøm

Kreativiteten vasker bort ut skillet mellom fantasi og virkelighet, mener hun. Og siden absolutt alt i dukkehuset er selvlaget, leter hun stadig etter materialer til miniatyrene sine.

– Det er litt av spenningen med å ha et sånt prosjekt, at du alltid er på jakt.

Akkurat nå jobber Hodne med å sy hvite puter til sofaen i dukkehuset. Sofaen er selvfølgelig helt lik den i hennes virkelige stue.

Arbeidet med miniatyrmøblene er rekreasjon for Hodne.

Jorunn Hodne lager sofaputer til dukkehuset

Sofaen i stua har hvite puter. Da må selvfølgelig også den helt identiske, men bitte lille sofaen i dukkehuset ha det samme.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Det er så deilig, for nå tenker jeg ikke på noe annet enn akkurat det jeg holder på med. Du slipper å tenke på alt stresset og dagens gjøremål, sier hun.

Dukkehuset i Jorunn Hodnes hus

Jorunn Hodne – og Jorunn Hodne (papp, til høyre) i dukkehuset. (Ja, det er en fotomontasje).

Foto: Thomas Ystrøm / NRK