NRK Meny
Normal

I går ble det nye Norgeskartet klart – nå kan det bli endret

Det kan bli politisk flertall for å utsette sammenslåingen mellom Sandnes og Forsand – både på Stortinget og i Forsand. Alt på grunn av en ferje.

Høgsfjord

Hva skjer med Høgsfjordferja? Spørsmålet har nå nasjonal interesse

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

– Dette er en alvorlig sak. Her må vi vurdere en utsettelse, sier Geir Toskedal fra KrF.

Torsdag ble det kjent at kommunalkomiteen innstiller på å slå ti kommuner sammen med tvang. Ingen av de var i Rogaland, men nå brygger det opp til kaos blant noen av dem som seg villig til å slå seg sammen frivillig. Det er flertall i kommunestyret i Forsand for å utsette sammenslåingen med Sandnes. Tirsdag er det ekstraordinært møte i kommunestyret der utsettelse kan bli vedtatt. Nå kan det også bli flertall på Stortinget.

Laster kart, vennligst vent...

– En del av vilkårene mellom avtalen ser ut til å smuldre vekk. Denne avtalen syntes vi i KrF var underlig og unaturlig og vi har tatt forbehold om den for lenge siden, sier Toskedal.

Kommunalreform.,

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H)

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Diskusjonstema

Hvilke vilkår han sikter til, kommer vi tilbake til. Toskedal tror diskusjonen om hva som skjer med lille Forsand kan ta mye av tiden når kommune- og fylkesstrukturen skal opp på Stortinget førstkommende torsdag. I Forsand er det kun én stemme som har vært avgjørende for kommunesammenslåingen.

– Vi må behandle alle kommuner seriøst og skikkelig. Vi må utrede nærmere dette ferjespørsmålet, sier Toskedal.

Frp og Ap sier nei

Ifølge en ringerunde som Aftenbladet har tatt så sier de andre partiene følgende om å utsette sammenslåingen av kommunene på hver siden av Høgsfjorden.

Geir Toskedal

Geir Toskedal (KrF) er positiv til utsettelse.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK
  • Senterpartiet vurderer å utsette
  • SV vil utsette
  • Ap vil ikke utsette
  • Frp vil ikke utsette
  • Høyre i utgangspunktet nei, men kan vurdere på nytt etter avgjørelse i kommunestyret i Forsand
  • Venstre uklart

Ferje til besvær

Grunnen til sammenslåingskaoset er at samferedselsesutvalget i Rogaland fylkeskommune denne uka vedtok å fjerne ferjelemmen på Oanes i Forsand. Det er den såkalte Høgsfjord-ferja som i dag knytter kommunene Forsand og Sandnes, men verken stat eller fylke vil opprettholde ferjetilbudet etter gigantunnelen Ryfast åpner omom lag to år. Derfor jobber kommunene med å ordne et privat tilbud, men dette arbeidet blir vanskeligere hvis fylket vedtar å legge ned ferjekaien.

– Stortingspolitikerne har sagt at de skal ta hensyn frivillighet, og hvis det ikke lenger er flertall for sammenslåing i Forsand, er det ikke lenger snakk om en frivillig sammenslåing, sier lokalpolitiker og tidligere ordfører i Forsand, Ole Tom Guse (KrF)

Ordfører i Forsand, Bjarte Dagestad (H), er for en sammenslåing med Sandnes og tror ikke at initiativet til Guse og de andre politikerne fra Forsand vil ha noe å si.

– Prosessen med kommunereformen er kjørt. Vedtakene er gjort. Dette kommer til å kjøres i Stortinget 8. juni uansett om vi prøver på en utsettelse eller ikke, sier han.

Men nå kan det altså bli flertall på Stortinget også og dermed kan det bli endringer på det ferske Norgeskartet.