– Den skal få hedersplassen, forsikrer Jan Erik Holmen.
Han er historieformidler på Vitenfabrikken i Sandnes, et museum som kombinerer tradisjonelle utstillinger og aktivitetsinstallasjoner.
En av utstillingene handler om sykkelmerket DBS.
Jan Erik Holmen, historieformidler på Vitenfabrikken i Sandnes.
Foto: Arild Eskeland / NRKDBS-merket kommer fra Sandnes. Der begynte Jonas Øglænd å produsere sykler allerede i 1890-årene.
DBS-sykkelen blei til etter en navnekonkurranse i 1932. I 1933 trilla de første DBS-ene ut i Sandnes.
Og akkurat en av de syklene er det Holmen nå har fått tak i.
Fikk sykkel – og sykkeldagbok
– Da vi kjørte fra Sandnes til Oslo tenkte jeg på det hele tiden. Kan dette stemme? Kan det være en feil en plass? Kan det være noe galt med rammenummeret?, husker han at han tenkte.
Han snakker om turen han tok i sommer for å hente sykkelen. Da dukka klenodiet opp i et dødsbo. Else Borgine Jacobsen fikk den i presang på 14-årsdagen vinteren 1934.
Og resten av historien har Holmen også fått. Mye takka være Elses sykkeldagbok, som museet fikk av familien sammen med sykkelen.
Nå har Vitenfabrikken i Sandnes fått sykkelen fra 1933. Den er en av de første DBS-syklene som blei produsert.
Rammenummeret på sykkelen er synlig, så museet har kunnet fastslå at denne DBS-en faktisk var en av de første som trilla ut av fabrikken i Sandnes.
– Dette kaller vi staffering. Disse gullstripene er på skjermer, rammer og kjedekasse, sier Jan Erik Holmen, historieformidler på Vitenfabrikken i Sandnes.
Som 17-åring sykla hun for eksempel til et Tyskland som få år etter blei sentrum for andre verdenskrig. Hun sykla til Trondheim. Til Vestlandet.
– Hun tok med venninna si. De sykla ned Trollstigen, men måtte binde et lite bjørketre bak på bagasjebrettet for å bremse farten, sier Holmen.
Både denne og andre historier er fortellinger om helt sjeldne turer tatt av ei ung kvinne på 30-tallet.
– I dette tilfellet er det ei jente på 17 år som sykler. Normalt sett var det mannfolk som syklet rundt omkring.
Kjøpt opp, lagt ned
I 1989 blei Øglænd-konsernet kjøpt opp, så videresolgt, før fabrikken i Sandnes blei lagt ned i 2000.
Det er nå Cycleurope som eier DBS-merkenavnet.
På Vitenfabrikken står noen av de 11 millioner DBS-syklene som blei produsert i Sandnes gjennom nesten 70 år. Museet har fått flere tilbud om eldre sykler, men har aldri fått tak i en av de første.
Før nå.
Sykkelutstilling ved Vitenfabrikken i Sandnes.
Sykkelutstilling ved Vitenfabrikken i Sandnes.
Sykkelutstilling ved Vitenfabrikken i Sandnes.
Sykkelutstilling ved Vitenfabrikken i Sandnes.
Sykkelutstilling ved Vitenfabrikken i Sandnes.
Sykkelutstilling ved Vitenfabrikken i Sandnes.
Sykkelutstilling ved Vitenfabrikken i Sandnes.
Elses sykkel er dermed helt spesiell. Rammenummeret er fortsatt synlig, og de har dermed kunnet fastslå at sykkelen de fikk fra dødsboet var blant de aller første.
– Den er en klassisk svart damesykkel. Den kom i to utgaver, og dette er de luxe-utgaven. Ellers så er den i veldig god stand, sier han.
Museet har fått flere tilbud om eldre sykler, men har ikke fått tak i en av de første før nå. – Den er i veldig god stand, sier Jan Erik Holmen.
Foto: Arild Eskeland / NRK