Hopp til innhold

I denne stolen får Kari akuttbehandling

I flere år har Stavanger universitetssykehus slitt med å få ned antallet korridorpasienter. Nå er flere av sykehussengene byttet ut med stoler, og statistikken går endelig riktig vei.

Nye stoler gir bedre plass på sykehuset i Stavanger

I en spesiallaget lenestol, og med en kaffekopp på bordet, er Kari Bjørgaas godt fornøyd med behandlingen på akuttmottaket på SUS.

Kari Bjørgaas

– Her sitter jeg veldig godt, sier Kari Bjørgaas i en av akuttstolene på SUS.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

– Det er herlig, her sitter jeg veldig godt. Jeg slapper godt av, sier Kari Bjørgaas.

Hun er pasient på akuttmottaket ved Stavanger universitetssykehus (SUS), og har funnet seg godt til rette i en av de ni stolene som møter akuttpasientene.

Med en kaffekopp på bordet ved siden av, savner hun ikke sykesengene som tidligere har møtt også pasientene med mindre alvorlige skader og sykdommer.

– Egentlig liker jeg bedre å sitte oppe enn å ligge flat i en seng, slår Bjørgaas fast.

Raskere behandling

Aslaug Skauen

Avdelingssjef på MOBA, Aslaug Skauen, tror ordningen med akuttstoler vil gi pasientene bedre behandling.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

SUS har lenge toppet landsstatistikkene i antall korridorpasienter. Aslaug Skauen, avdelingssjef ved Mottak, Observasjons- og behandlingsavdeling (MOBA) ved SUS, tror den nye ordningen kan gi pasientene en bedre behandling.

Erna Harboe

Avdelingsoverlege Erna Harboe ved SUS forteller at langt færre pasienter havner i korridorene etter at stolbehandlingen ble innført.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Vi har laget en stasjon her med ni stoler, der en sykepleier tar vare på pasientene og starter opp behandling. På den måten prøver vi å få pasientene raskest mulig gjennom forløpet i mottaket, sier Skauen.

Stolene kan justeres på alle tenkelige vis, og har de siste månedene blitt brukt av akuttpasienter i et forsøk på å redusere antall korridorpasienter på sykehuset. Mens pasientene sitter i mottaket, får de en vurdering og et poliklinisk tilbud.

– Vi ser en kjempeeffekt i utviklingen over korridorpasienter de siste månedene, som startet da vi begynte å jobbe aktivt med dette. Kurven viser en stadig forbedring, forteller avdelingsoverlege ved sykehuset, Erna Harboe.

– Står på pinne for meg

Lege ved avdelingen, Inga Strand Thorsen, mener at pasientene ved å sitte oppreist gjerne kan føle seg litt friskere.

– Det er et signal til pasientene om at "du er ikke så syk at du trenger å bli kledd av, du har det ganske greit". Jeg tror det er bra for mange pasienter, sier Thorsen.

Kari Bjørgaas føler seg absolutt i trygge hender når hun får sin behandling sittende.

– De står jo på pinne for meg, og hjelper med alt mulig, sier hun.

Men om hun føler seg friskere, er hun ikke sikker på.

– Du vet, når du har fått en god alder som meg, så skjer det alltid noe, sier hun lattermildt.