I dag tok biskopen avskjed med Stavanger

I sin avskjedsgudstjeneste skrøt biskop Erling Pettersen av rogalendingene og hvordan de hadde tatt imot flyktningene. Samtidig tok han et oppgjør med politikken.

Biskop Erling Pettersen i sin avskjedsgudstjeneste

Biskop Erling Pettersen tok avskjed med Stavanger bispedømme i dag.

– Så møtte vi også norsk politikk på det verste.

Ikke et sete var ledig. En fullstappet Stavanger domkirke fikk høre historien til biskop Erling Pettersen. Han tok avskjed med en historie som på mange måter oppsummerte det biskopen har stått for de sju siste årene.

– Min siste visitas var lagt til Jæren. Like nedenfor Frøyland og Orstad Kirke ligger Ormadalen barnehage. En barnehage som har tatt imot flyktningbarn fra Irak, Syria og Afghanistan. Vi møtte norsk kultur på sitt beste der. Varme og kjærlighet i møte med traumatiserte barn, men vi hørte også lederens fortvilelse over tilbakesending av barn til krigens helvete.

LES OGSÅ: Biskop med krass Listhaug-kritikk

Menneskerettigheter

Pettersen har vært biskop i Stavanger bispedømme siden 2009. Han har markert seg som en sterk tilhenger av dialog og åpenhet mot andre religioner, en liberal grunnholdning i mange teologiske stridsspørsmål som for eksempel homofili, og vilje til å tale for Kirken i politiske saker, som for eksempel klimaspørsmålet.

Erling Pettersen

Biskop Erling Pettersen tok avskjed med Stavanger bispedømme i dag.

Foto: Thomas Ystrøm

Også i dag, for siste gang som biskop, var han innom flere av disse temaene.

– I dag i alle norske kirker, er det også Menneskerettighetssøndagen. I dag har jeg et bilde av den ansiktet til den fem år gamle jenta fra Afghanistan som våget å smile da vi dro fra barnehagen. Så har jeg et annet bilde som sitter og som ikke vil slippe taket. TV-bilder av den fortvilte åtte år gamle gutten som klamret seg til sin døende far i Aleppo. Den største synd er å se den annens ansikt og så gå videre som intet hadde skjedd. Menneskerettighetssøndagen utfordrer oss til å se, sa biskopen.

LES OGSÅ: Kirken har sine bispekandidater klare

Ble takket av

Men det var ikke bare biskopen som talte. Preses Helga Haugland Byfuglien takket av sin kjære kollega.

– Du har et ansikt som smiler med hele seg. Du har formidlet en veldig glede av å være her. Takk på vegne av kollegene i bispemøtet. Så ber vi om guds velsignelse i et spennende og ukjent landskap, sa hun.

Avskjedsgudstjenesten til biskopen varte i to timer. Selv avsluttet den populære biskopen sin gjerning med disse ordene.

– Bak døden venter Jesus. De som skal tro skal se. La det være vår trosbekjennelse mot havnen som alltid venter.