I dag starter han å spise sine ord

– Kommer det 20.000, skal jeg gå ned til Stavanger for å dekke Mods-konserten, sa BTs konsertanmelder. I dag begynner ferden.

Einar Engelstad

Einar Engelstad hadde liten tro på at Mods skulle få noen spesiell oppslutning om konserten på Viking stadion. Der tok han feil.

Foto: Google maps / NRK

– Nå skal jeg gå. Enten jeg vil det eller ei. Om et par timer begynner jeg å traske den lange veien til Stavanger, sier Einar Engelstad til NRK.

Bergens Tidendes konsertanmelder, kjent som «Engelen», stilte seg fremst i hylekoret som mente at konsertarrangøren Stageway skjøt utenfor for åpent mål da de lanserte gjenforeningskonserten med Morten Abel & co. som sommerens store konsertbegivenhet i Stavanger.

– Skal nynne på alt annet enn Mods

– Dette er en oversatsing av dimensjoner. Kommer det 10.000 publikummere, bøyer jeg meg i støvet. Kommer det 20.000, skal jeg gå ned til Stavanger for å dekke konserten, sa han til BT.no.

Og den rappkjeftede bergenseren er klar for å holde sitt ord. Det har nemlig blitt solgt over 25.000 billetter til konserten i Stavanger førstkommende lørdag. I dag begynner han å gå.

– Jeg skal høre på trafikken og nynne på alt annet enn Mods, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Video Modskonsert

Mods gjør comeback på Viking stadion på lørdag. Her fra pressekonferansen den 14. desember.

Samler inn penger til Kreftforeningen

Nå er han, til tross for sitt eget ønske, klar for Mods sin gjenforeningskonsert.

– Konserten blir nok trivelig den. Jeg har sett mange rare band gjennom årene. Jeg tenker på Mods som et godt avdanket Morten Abel-band så det er nok ikke tilfeldig at han ikke har villet gjøre noe med dem de siste 25 årene, sier han.

Engelstad har valgt å ta den ytre ruten over Os, over Stord, Skudeneshavn og Karmøy. På veien samler han også inn penger til Kreftforeningen.

– Litt vettugt må det komme ut av å gå til Stavanger for å høre på Mods, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

NRK møtte Einar Engelstad før avreise

NRK møtte Einar Engelstad før avreise.

Foto: Andreas Grimsæth / NRK

– Ingen andre kan sammenlignes

Engelstad har ikke selv noe spesielt forhold til Mods. Dette er muliges forklaringen på hans mistillit.

– For det første er jeg ikke i den generasjonen som har vokst opp med Mods på forspill og nachspiel. September When var jo et stort band, og overgikk Mods i salgstall. Det var jo greit at det var interesse for dem da de hadde gjenforeningskonsert, sier han.

Konsertanmelderen har vært på flere konserter enn de fleste, men ikke opplevd noe lignende fenomen noe sted.

– Jeg har jo sett tilsvarende Bergensband og andre norske band, men det er jo ingen andre som er i stand til å trekke en stadion. Bortsett fra Aha da, men de var jo verdensstjerner, sier han.

– Ekstrem lokalpatriotisme

Hvorfor klarer Mods å fylle Viking stadion?

– For det første er det en ekstrem grad av lokalpatriotisme som gjør at folk føler at dette virkelig er deres band. Jeg tror også mye av folks oppvekst på 80- og 90-tallet bidrar. Dette allsangopplegget. Det er et utrolig lokalt fenomen. De hadde ikke klart det på Ullevål, sier han.

Engelstad understreker at denne påstanden kun er en ytring, og at han ikke lover å gjøre noe som helst hvis de klarer det.

– Jeg er ikke dum nok til å si noe som kan få slike konsekvenser en gang til, sier han og ler.

Mods

Kort tid etter at Mods slapp nyheten om en gjenforeningskonsert på Viking stadion var den nesten utsolgt.

Foto: John Gunnar Skien / NRK