NRK Meny
Normal

I dag kommer sjakkeliten til Stavanger

I dag går startskuddet for en ti dager lang sjakkfest i Stavanger, og verdens beste sjakkspillere er på ny samla på Sørvestlandet.

Magnus Carlsen og flere av verdens høyest rangerte sjakkutøvere åpna sjakkturneringa Norway Chess med en pressekonferanse på Forus mandag.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen på vei til Sør-Hidle i fjor.

Foto: Maren Ege Tjoflåt / NRK
Flor og Fjære

På Sør-Hidle, 20 minutter unna Stavanger, er det anlagt en stor park med eksotiske planter.

Foto: Reidar Søndervik
Carlsen og Anand

Magnus Carlsen og Viswanathan Anand høsten 2014. De to skal spille mot hverandre under årets Norway Chess.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix
Carlsen

Magnus Carlsen under lanseringa av sjakk-appen «Play Magnus».

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Norway Chess, som i år arrangeres i Stavanger for tredje gang, åpnes av Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø klokka 13.50.

På pressekonferansen deltar også alle spillerne (se faktaboks) – inkludert Magnus Carlsen – før sjakkeliten forflytter seg til Flor og Fjære på den idylliske øya Sør-Hidle utenfor Stavanger.

Der skal de spille lynsjakk, også kalt blitz, der spillerne har svært begrensa med tid til å utføre sine trekk.

– Det blir den sterkeste turneringen i verden i år og noen gang, faktisk. Da øker interessen, vi snakker sannsynligvis om at flere titalls millioner vil følge med. Appen til Magnus Carlsen
er lastet ned i 220 land, så det er ikke å ta i å si at folk i så mange land vil følge med, sier styreleder Kjell Madland i Norway Chess.

Alle rundene spilles på Scandic Hotel Forus, med unntak av nummer fire. Den arrangeres i historiske omgivelser på Utstein Kloster fredag 19. juni.