NRK Meny
Normal

I dag får Lotte (10) også mobilbank

Nå skal syvåringene få bank på mobilen. Som første norske bank lanserer SR-Bank mobilbank for de yngste.

Lotte Pedersen

Lotte Pedersen (10) bruker minibankkort når hun shopper. Nå kan hun følge med på hva hun bruker penger på i sin egen mobilbank.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Jeg har barnebankkort som jeg bruker når jeg shopper på Tastasenteret, sier Lotte Pedersen (10).

Hun er en av 2000 mellom seks og tretten år som har skaffet seg SR-Bank sitt minibankkort for barn i løpet av det siste året.

– Det er kjekt med bankkort. Det er ikke alltid penger på det, for jeg må passe på å sette inn, sier hun.

Mobilbank for barn
Foto: SR-Bank
Mobilbank for barn

Skjermdump fra mobilbank for barn.

Foto: SR-Bank

– Var i dialog med barnevernet

Banken fikk kritikk da kortet ble lansert i november i fjor, men antall barn med eget betalingskort er økende, ifølge banken.

– Nå har den lille støyen som var lagt seg. Vi var i dialog med barneombudet før vi lanserte minibankkortet i fjor høst, og har ikke fått én eneste klage i etterkant, sier Thor-Christian Haugland, kommunikasjonsdirektør i Sparebank1 SR-Bank.

Digitale penger overtar for kontanter og ifølge tall fra TNS Gallup har 30 prosent av barn mellom 3–11 år egen smarttelefon. I aldersgruppen 10–11 er tallet hele 60 prosent. Derfor lanserer SR-Bank mobilbank for barn.

– Det er ikke skummelt. Det er på mange måter den gamle gode bankboka som blir digital, legger han til.

Har testet ut barnemobilbanken

– Det er jo litt meningsløst å ha et bankkort for barn hvis de ikke selv kan følge med på hva de har tilgjengelig på kontoen. Nå kan de det. I tillegg kan de se hvordan de bruker kortet sitt, sier Haugland.

Alice Nilsen jobber i SR-Bank, og har en seksåring med eget kort. Han har vært prøvekanin for den nye nettbanken.

– Han logger inn med et passord han har valgt selv og husker veldig godt. Når han har trukket kortet vil ha gjerne sjekke at de stemmer det som er igjen. Jeg har også selvfølgelig mulighet til å ha kontroll på det i min nettbank eller mobilbank. Det synes jeg er veldig greit, sier hun.

Kan kun bruke 400 i uka

Mobilbank for barn kan bestilles i foreldrenes nettbank fra barnet har fylt 7 år. Barnet logger inn i mobilbanken ved hjelp av et selvvalgt passord, og har kun tilgang til sin egen brukskonto. Barna har ikke mulighet til å gjennomføre transaksjoner. Dette er kun saldosjekk og overføring mellom egne brukskonti.

– Det er viktig for oss å bidra til gode sparevaner, og sørge for at barn og ungdom har et fornuftig forhold til økonomi, sier Haugland.

Og hverken minibankkortet eller mobilbanken kan brukes grenseløst.

– Det er jo slik at du bare kan bruke 400 kroner i uka, så det er ganske smart, slik at du ikke bare går på senteret og shopper for tusen kroner, sier Lotte Pedersen.