Hopp til innhold

Kalvig: – Som første gang jeg meldte været

Siri Kalvig er nervøs foran dagens disputas på Universitetet i Stavanger. Hun mener det kan sammenlignes med første gang hun meldte været på TV2.

Siri Kalvig

Siri Kalvig har tjent seg rik som gründer. Spørsmålet er om dagens disputas på Universitetet i Stavanger blir en like stor suksess.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Det begynner å bli noen år siden, men når NRK treffer Siri Kalvig føler hun seg litt som hun gjorde den gangen i 1992, da hun meldte været på TV2 for første gang.

– Det kan kanskje sammenlignes, men det er så lenge siden at jeg knapt husker det, sier Kalvig.

Dagen er kommet. I dag skal hun endelig forsvare sin doktorgradsavhandling på Universitetet i Stavanger.

– Jeg er faktisk veldig nervøs! Det kribler litt i magen, men så gleder jeg meg også. Jeg gleder meg til å vise folk hva jeg har holdt på med alle disse årene, sier Kalvig.

Bølger og vind

Avhandlingen handler om bølger og vind, men mest vind.

– Jeg har sett på hvordan vinden oppfører seg over bølgene, og hvordan denne bølgeforstyrra vinden påvirker vindturbiner til havs.

– De fleste vet at vinden lager bølgene, men de færreste tenker på at bølgene i seg selv også påvirker vinden. Når vinden blåser over et kupert terreng, så bremser den ned, når den blåser over noe flatt, så er den mindre turbulent, forklarer Kalvig.

Er det mer eller mindre turbulens over havoverflaten når det er høye bølger, og hva skjer når bølgene kommer i motsatt retning enn vinden? Jo, da blir det økt turbulens, og hva har det å si for effekten av vindturbinene som vi plasserer i havgapet? er spørsmål hun har prøvd å svare på i avhandlingen.

Selskapet som Kalvig startet i 1997 og har tjent seg rik på, StormGeo, har betalt halvparten av avhandlingen, Forskningsrådet resten.

– Motivasjonen til StormGeo er å kunne varsle vinden over havet bedre.

– Går enormt seint

Motivasjonen til Kalvig er å gjøre planeten grønnere, rett og slett.

– Personlig ønsker jeg å gjøre en jobb i forhold til fornybar energi. Jeg har snakket enormt mye og lenge om klimaendringene, men jeg har lyst å være en del av løsningen – og jeg tror offshore vind er en del av løsningen, slår hun fast.

Men Kalvig er ikke veldig imponert over norske myndigheters innsats på området.

– Det går enormt seint, og jeg synes at norske myndigheter gjør altfor lite for å legge til rette for offshore vind, sier hun.