NRK Meny
Normal

Ikke økt beredskap mot russevoldtekt

Politiet i Rogaland øker ikke beredskapen, men skal forebygge voldtekter på Landstreffet i Kongeparken.

Landstreffet Kongeparken

12.000 russ er ventet til Ålgård i helgen.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Årets russefeiring har vært preget av en voldtektssak på Tryvann i Oslo i helga, og en voldtekt i Førde i går.

Denne helgen samles 12.000 russ i Kongeparken for Norges største russetreff, Landstreffet 2011.

Ikke økt beredskap

Til tross for voldtektsrelaterte saker som omhandler årets russ andre steder i landet øker ikke politiet i Rogaland beredskapen ved treffet i Kongeparken.

– Vi har ikke noe mer beredskap i år enn tidligere. Vi hadde dette oppe som tema i fjor, og har hatt møter i år før det skjedde på Tryvann. Vi har hatt voldtektstilfeller i Kongeparken før, så vi er veldig bevisste på det, sier Bjart Larsen, politioverbetjent og sjef for ordensseksjonen ved Sandnes Politistasjon.

– Vi har en veldig høy beredskap på det. Derfor tror jeg ikke det er mulig å høyne den videre, sier Larsen.

Han forteller at politiet har gått ut med informasjon til de frivillige, og lært opp egne mannskaper i hvordan de skal forebygge og håndtere voldtekt.

Spesielt utsatt

Bjart Larsen og resten av ordensseksjonen i Sandnes har arbeidet lenge med forberedelsene til landstreffet i Kongeparken. Han forteller at politiet har veldig mange på stedet, og god beredskap i hele helgen.

– Kongeparken er et sted hvor voldtekter lett kan finne sted, men vi tar sikkerheten i parken veldig alvorlig, så det skal være trygt, sier Larsen.

– Hele parken er utsatt. Både i biler, busker og utenfor. Den viktigste forebyggende effekten er at de ser politiet og andre vaktmannskaper tilstede. Vi oppsøker folk som er litt i utkanten, og spør om det er noen som trenger hjelp, sier han.

Landstreffet Kongeparken

Flere russ bor på camping i Kongeparken under Landstreffet.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Vakthold i parken

I tillegg til politiet har også kongeparken også eget innleid profesjonelt vaktmannskap. Røde kors, og flere frivillige er også på stedet.

– Det er også veldig mange sivile vakter i parken. Vi har informert dem om hvordan man går frem for å forebygge og oppdage voldtekter. Vi er veldig obs på å jobbe mot dette, sier Larsen.

I 2005 ble det meldt om voldtekt i Kongeparken, men det har ikke gjentatt seg de siste årene.

– Det er viktig at de som ser noe som kan ligne en voldtekt eller opplever noe selv tar kontakt. Politiet er til stede i parken, og ønsker å bli kontaktet så tidlig som mulig, sier Larsen.

Advarte russen etter Tryvann

På russetreffet Tryvann forrige helg ble to jenter forsøkt voldtatt. Etter det gikk leder for vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo, Hanne Kristin Rohde aktivt ut for å advare russen.

– Vi oppfordrer gutter til å bli bevisste på sin egen adferd. Selv om en jente har flørtet med deg tidligere på kvelden, gir det deg ikke rett til å kle av henne og voldta henne senere på kvelden, sa Rohde til NRK.