Hopp til innhold

Sparer feriepengene, bytter hus i stedet

Tidligere har familien fra Sandes byttet bolig med familier i Spania og Frankrike. I år vil de bytte med noen i Trondheim.

Tormod Gilje Rossavik

Vanligvis leter Tormod Gilje Rossavik fram kontinentale reisemål på pc-en. I år blir det Trondheim.

Foto: Håkon Vårhus Sagen / NRK

– Vi har gjort dette seks ganger før, og har ingen negative erfaringer. Det verste vi har opplevd var at en fransk familie satte igjen en pose med gass-avfall fordi de ikke forstod hvor det skulle kastes.

Tormod Gilje Rossavik og familien har byttet bolig med andre i utlandet tidligere, nå prøver de lykken i Norge.

Boligbytte

Nå kan familier fra Trondheim få seg en sydenferie i Rogaland.

Foto: Håkon Vårhus Sagen / NRK

Og de er ikke alene. Interessen for hus og hyttebytte har økt markant denne våren. Det er opprettet nye boligbyttegrupper på Facebook, og det er flere nettsteder som kobler de som ønsker å bytte hus, leilighet eller hytte.

– For oss er dette en måte å feriere på som passer for en familie. Vi har et hus som vi kan tilby andre, og vi kan få tilsvarende tilbake, sier Gilje Rossavik.

Familien har tidligere byttet bolig med familier i Spania, Frankrike og rundt Middelhavet.

– Da fikk vi sol og varme på kjøpet, sier han.

Vil spare mer av feriepengene

I flere år har Sparebank 1 spurt kundene sine om hva de hovedsakelig skal bruke feriepengene til. For første gang er sparing på topp, før ferie og reiser.

– Vi ser at veldig mange planlegger å øke sparingen av feriepengene, sier Maren Stangeland Oftedal, produktsjef sparing i Sparebank 1 SR-Bank.

Mens 45 prosent svarte at de bruke mest på sparing, svarte 37 prosent reise. I fjor svarte 56 prosent at de hovedsakelig ville gå til reise.

Maren Stangeland Oftedal

Maren Stangeland Oftedal, produktsjef sparing i Sparebank 1 SR-Bank.

Foto: Magnus Stokka / NRK

I år må vi feriere i Norge, og da bruker vi mindre penger, mener Oftedal.

– Noen er også usikre på framtiden, og drar i bremsen nå, og sparer mer for å sikre seg økonomisk.

Trenger ikke være dyrt å feriere i Norge

Også DNB har undersøkt hva kundene vil bruke feriepengene på, og der sier kundene at de vil bruke mest på ferie og reise. Men andelen går ned, og sparedelen går sterkt opp, viser undersøkelsen.

DNB's undersøkelse viser at vi vil bruke 26 prosent mindre på sommerferien i år enn i fjor. I gjennomsnitt vil nordmenn bruke 12.375 kroner på årets sommerferie, mot 16.713 kroner i fjor.

Spørsmålene i de to undersøkelsene er ikke stilt på samme måte, så de er ikke direkte sammenlignbare, men begge viser en sterk økning i andelen sparing.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB

Foto: DNB

– Norge er et dyrt land å feriere i, men det er mange muligheter, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB

Hun synes trenden med boligbytte er en god ide for å gjøre ferien billigere.

– Jeg oppfordrer absolutt folk til å annonsere i sosiale medier at man trenger å låne en hytte, eller å bytte bolig, det er veldig lurt. Bruk fantasien så trenger ikke Norgesferien å koste all verden.

Flere vil bytte bolig

Portrettbilde av Åsa Helen Grahn, reiselivsforskar ved UiS

Åsa Helen Grahn, reiselivsforsker ved Universitetet i Stavanger

Åsa Helen Grahn er reiselivsforsker ved Universitetet i Stavanger. Hun er veldig spent på hvordan denne sommeren blir, både hvor vi reiser og hvor mye penger vi bruker.

– Husbytte har eksistert en god stund, spesielt husbytte i utlandet. Når vi ser på de gruppene som er opprettet om husbytte og hyttebytte, så er det veldig stor interesse for å prøve dette ut.

Hun mener at nordmenn som velger å reise til en annen region enn den de bor i, vil oppføre seg mer som turist og prøve ulike tur- og aktivitetstilbud enn det de ellers ville ha gjort.