Tolv politiske partier stiller liste, ingen plass til kvinner på topp

I 34 av landets kommuner er det kun mannlige listetopper til høstens valg. Gruppeleder Odd Magne Hansen (SV) i «versting-kommunen» Karmøy innrømmer at det er flaut.

Karmøy rådhus

KUN MENN: I Karmøy kommune bor det 20.750 kvinner. Likevel er det ingen kvinnelige toppkandidater på noen av de tolv listene, som stiller til høstens kommunevalg.

Foto: Elizabeth Huanca Vold / NRK

Jarle, Svein Harald, Nils, Kristian, Helge, Tor Asle, Rune, Eirik Magnus, Odd Magne, Tor Kristian, Alf Magne og Asbjørn.

Tolv menn. Tolv listetopper.

Ingen av de tolv partiene som stiller liste til høstens valg, fant plass til en kvinnelig toppkandidat. Selv om det bor 20.750 kvinner i Karmøy kommune.

– Her blir de «avslørt». Resultatet i Karmøy er flaut på vegne av likestillingen. Når en så stor kommune ikke klarer å få frem kvinner, vitner det om at de har en for slapp bevissthet over verdien av å ha kvinner på topp, sier Svein Tuastad, statsviter ved Universitetet i Stavanger.

Tre kommuner uten menn på topp

På syv av listene i kommunen er det kvinnelig 2.-kandidat. Seks av 3.-kandidatene er også kvinner.

– Er du god nok til å være nummer to, er du ikke da god nok til å være nummer én? Det vil du stort sett være. Kvalifikasjonene mellom 1., 2. og 3.-kandidatene er ikke veldig forskjellige. Jeg tror ikke dette er tilfeldig.

Men Karmøy er ikke alene. En gjennomgang NRK har utført, viser at 34 av landets kommuner er uten kvinnelig listetopp. Se listen nederst i saken.

Slik er kvinneandelen blant listetoppene i din kommune

Tabell en av en
KommuneArbeidsledighet i prosent
Oslo38
Eigersund38
Stavanger23
Haugesund17
Sandnes39

Kun tre kommuner er helt uten menn som førstekandidat:

  • Rendalen i Innlandet
  • Lesja i Innlandet
  • Grane i Nordland

Frp-er: Kvinner kvier seg

NRK har vært i kontakt med gruppelederne i de syv partiene som er representert i kommunestyret i Karmøy. Alle ønsker flere kvinner i politikken, men forsvarer valget av mannlig førstekandidat.

– Jeg er helt enig med Tuastad om at det er flaut at kommunen ikke har noen kvinnelige toppkandidater. Hos oss er det litt tilfeldig, sier Odd Magne Hansen (SV).

– Vår dyktige ordfører har full oppslutning i partilaget om å være førstekandidat, selv om vår (kvinnelige) andrekandidat også er dyktig og fullt ut kapabel til førsteplassen, sier Svein Andersen (Ap).

Kommunestyret i Karmøy, Jarle Nilsen på talerstolen

TOPPER LISTEN: Ordfører i Karmøy kommune, Jarle Nilsen, stiller igjen som førstekandidat for Arbeiderpartiet. – Vi har en dyktig ordfører som ønsker gjenvalg, og som har full oppslutning i lokalpartiet, sier gruppeleder Svein Andersen.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

– En kvinnelig listetopp har vært og er et sterkt ønske fra alle i partiet. Mange er blitt spurt med tilbud om listetopp, uten at vi har lyktes, sier Magnar Jordåen (V).

Heller ikke Karmøy Frp lyktes med å få kvinnelig toppkandidat. Gruppeleder Einar Endresen mener kvinner kvier seg for å stille på valglister fordi de er redd for å bli kvotert inn i roller de ikke føler de behersker.

– På meg virker det som at kjønnskvotering har skremt flere kvinner bort fra politikken.

Ble vraket som toppkandidat

Men i Karmøy kommune kunne det vært annerledes. Aase Simonsen i Høyre ble i 2011 kommunens første kvinnelige ordfører. Til høstens valg ville hun igjen være partiets ordførerkandidat.

– På nominasjonsmøtet vårt i fjor var jeg innstilt som listetopp, men jeg tapte med fire stemmer mot én, forteller hun.

Aase Simonsen

VAR ORDFØRER: Aase Simonsen (H) mener kvinner må bli flinkere til å si ja, hvis det skal bli flere kvinner i viktige politiske verv.

Foto: Harald Eide Ellingsen

Dermed landet partiet på Tor Kristian Gaard som listetopp. Han viser til at nominasjonsmøtet velger den som de mener er best egnet til å toppe listen.

– Det er trist for kommunen at ingen kvinner topper listene. Nå ser det jo også ut som at ingen av kommunene på Haugalandet vil ende opp med en kvinnelig ordfører i kommende periode, sier Simonsen.

– Ikke likestilling i politikken

Totalt er 31,5 prosent av alle landets listetopper kvinner. Det er en forbedring fra kommunevalget i 2015, da var tallet 30,1 prosent.

– Kvinner er ikke likestilt i politikken. Vi skulle forventet at det var noenlunde likt. Det er et godt bilde på at det er en god del likestillingsarbeid igjen, sier statsviter Tuastad.

Svein Tuastad

REAGERER: Statsviter Svein Tuastad mener NRKs tall, som viser at 34 kommuner er uten kvinnelig listetopper til høstens valg, føyer seg inn i det generelle bildet når det gjelder ordførerkandidater og kommunestyrerepresentanter.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Han sikter til at 120 av Norges ordførere er kvinner, ifølge SSB-tall fra 2016. Det utgjør 28 prosent av landets ordførere. I kommunestyrene fylles nær fire av ti stoler av kvinner.

Fokus på kvinner – 3 av 4 er menn

I Karmøy kommune har de lenge hatt fokus på å rekruttere kvinner inn i politikken. «Karmøy søker engasjerte kvinner», skrev NRK i 2006.

– De fleste partier har problemer med å få nok kvinner, både på listene og i kommunestyret, sier Svein Andersen (Ap).

I det sittende kommunestyret er kun 12 av 45 representanter kvinner.

– Helt forferdelig. Det er så skeivt som det kan bli. Vi synes ingenting om det, derfor har vi jobbet aktivt de siste fire årene for å bedre valgdeltagelsen og få kvinner inn i politikken, forteller Alf Magne Grindhaug (KrF).

Kommuner uten kvinnelig listetopp

Kommune

Fylke

Antall lister

Karmøy

Rogaland

12

Evje og Hornnes

Agder

8

Gjemnes

Møre og Romsdal

7

Jevndaker

Viken

6

Kviteseid

Vestfold og Telemark

6

Skjervøy

Troms og Finnmark

6

Stranda

Møre og Romsdal

6

Åmot

Innlandet

6

Sirdal

Agder

6

Tinn

Vestfold og Telemark

6

Overhalla

Trøndelag

5

Flakstad

Nordland

5

Ulvik

Vestland

5

Sande

Møre og Romsdal

5

Gulen

Vestland

5

Lebesby

Troms og Finnmark

5

Nore og Uvdal

Viken

5

Askvoll

Vestland

5

Aremark

Viken

4

Nes

Viken

4

Holtålen

Trøndelag

4

Lærdal

Vestland

4

Vang

Innlandet

4

Åmli

Agder

4

Loppa

Troms og Finnmark

4

Årdal

Vestland

4

Vestre Slidre

Innlandet

4

Hjartdal

Vestfold og Telemark

3

Kvitsøy

Rogaland

3

Egerdal

Innlandet

3

Krødsherad

Viken

3

Fyresdal

Vestfold og Telemark

3

Raarvihke - Røyrvik

Trøndelag

2

Tydal

Trøndelag

2

NRK tar forbehold om at noen lister kan være alfabetisk rangert. Kvitsøy er en kommune med slike lister, ifølge ordfører Mirjam Ydstebø.