– Han var, og er, veldig fremsynt

Demokratenes listetopp i Rogaland hyller tankene til Behring Breivik. Hun avviser likevel at hun er høyreekstrem.

Demokratenes listetopp hyller Breiviks tanker.

VIDEO: Demokratenes listetopp i Rogaland hyller Breiviks tanker.

– Jeg vil på Stortinget for å kjempe for land og folk, og for å kjempe mot islamismen som stadig er på fremmarsj her i landet.

Det er programerklæringen til Kjersti Margrethe Adelheid Gilje som er Demokratenes listetopp i Rogaland.

Ifølge Klassekampen hadde hun følgende uttalelse på sin Facebook-side etter Breiviks tale 22. juni i fjor: «Jeg syntes at talen til Anders Behring Breivik er helt enorm. Han er sylende skarp, og jeg støtter ham fullt i hans synspunkter. Men selvfølgelig tar jeg avstand fra handlingene.»

– Jeg hyller selvfølgelig ikke Anders Behring Breivik for det han gjorde. Det var aldeles grusomt. Det finnes ikke noe ord som er dekkende for det. Jeg kjenner i hjertet mitt bare jeg tenker på det, det er så vondt, sier hun.

Kjersti ­Margrete Adelheid Gilje
Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Han var og er veldig fremsynt

Adelheid Gilje mener det er himmelvid forskjell på å støtte tankene bak det Behring Breivik gjorde og å støtte handlingene.

– Han prøvde mange ganger gå ut i media med innlegg han skrev, men han nådde ikke fram. Han ble ikke hørt. Han var og er veldig framsynt. Han er ingen dumming, han er en gluping. Han så hva som kom til å skje med landet vårt hvis ikke politikerne gjorde noe for å stoppe denne grusomme islamiseringen, sier hun.

– Jeg har veldig mange støttespillere

Jærbuen er sentral i flere organisasjoner på den ytterste høyresiden. Hun har sittet i landsstyret i Norwegian Defence League (NDL) og vært fylkesleder i Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) i Rogaland.

Hun frontet blant annet disse organisasjonene i forbindelse med NDL og SIAN sine demonstrasjoner i Stavanger i april i fjor.

Kjersti ­Margrete Adelheid Gilje
Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Adelheid Gilje har og vært aktiv i Kristelig Folkeparti og Kristent Samlingparti.

– Jeg har veldig mange støttespillere. Jeg har fått mange telefoner, mange e-poster. Det er mange som ikke vil stå fram med hvem de er, sier hun.

– Jeg er ikke høyreekstrem

Toppkandidaten for Demokratene i Rogaland mener ikke selv at hun er høyreekstrem.

– Men hvis det å ville kjempe for land og folk og stå på slik som jeg gjør, er høyreekstremisme, da er jeg stolt over å bli kalt for høyreekstrem. Jeg står på for å kjempe mot Islam, og for å beholde Norge som et kristent land
sier Adelheid Gilje.