Hopp til innhold

Hydro slår seg sammen med Lyse: – Usikkerheten etter 2022 er fjernet

Hydro og Lyse danner nytt kraftselskap som blir et av Norges største. – Gratulerer med dagen, sier oljeminister Tina Bru til selskapene. Også Arbeiderpartiet og SV er positive til nyheten.

Hydros konsernsjef Hilde Merete Aasheim og Lyse-konsernsjef Eimund Nygaard.

Hilde Merete Aasheim konsernsjef i Hydro og Eimund Nygaard konsernsjef i Lyse signerte i går avtale om et felles vannkraftselskap.

Foto: Halvor Molland / Hydro

Onsdag ble det kjent at Hydro og Lyse slår sammen deler av vannkraftproduksjonen sin. Det nye selskapet blir det tredje største i Norge, og skal hete Lyse Kraft.

– Tilgang til kraft, og nå mer fornybar kraft er kanskje den viktigste byggesteinen for aluminiumsvirksomhet. Når vi investerer i de store anleggene har vi et 50-årsperspektiv, sier konsernsjef Hilde Aasheim i Hydro til NRK.

– Vi har løst hjemfall-problematikken og sikret fornybar produksjon. Usikkerheten etter 2022 er fjernet, sier hun.

Hydro: – Honnør til regjeringen

Avtalen innebærer nemlig at Røldal Suldal Kraft-anleggene (RSK) ikke faller tilbake til staten i 2022, og at kraft fra det nye Lyse Kraft DA fremdeles kan brukes til Hydros aluminiumsproduksjon i Norge.

– Det betyr at vi kan beholde vår egen kraft som vi hadde i Røldal Suldal Kraft når vi har drevet det fram til nå. Nå setter vi det inn i et større kraftselskap hvor vi eier 25 prosent, men hvor vi fortsatt kan ta ut verdien av egenkraften i selskapet, sier Aasheim til NRK.

Et DA-selskap er et ansvarlig selskap med flere eiere, hvor eierne kan ta ut kraft som utbytte, heller enn finansielt utbytte.

Tina Bru (H)

Olje- og energiminister Tina Bru gratulerte partene da avtalen ble sluttført onsdag.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Det er en ting som har vært viktig og det er den endringen som kom i 2016 som heter DA-modellen, som har lagt til rette for den eierskapsmodellen som ble presentert her i dag. Og sikrer Hydro kraft på Karmøy, men også utvikle Lyse til å bli et større konsern enn det er i dag, sier olje- og energiminister Tina Bru til NRK.

Statsminister Erna Solberg sier at dette er positive nyheter for norsk industri. Ifølge Solberg foreslo de borgerlige partiene DA-modellen på Stortinget før de kom i regjering. I 2016 kom lovendringen.

Skal skape flere arbeidsplasser

– Det vi gjorde var å åpne for at du kunne ha direkte eierskap til selve kraften og ikke bare til utbyttet av selskapet, gjennom DA-modellen. Det var et viktig gjennombrudd, sier Solberg til NRK.

Gjennom å opprette selskapet sammen med Lyse, og holde eierandelen under en tredjedel, unngår delvis statseide Hydro at kraften på RSK-anlegget går tilbake til staten i 2022.

– Det er derfor vi har vært så opptatt av å få lov til å beholde denne egenkraften. Så det er en honnør til regjeringen som ga oss den muligheten, sier Aasheim.

Konsernsjef Eimund Nygaard i Lyse forteller til NRK at avtalen ble sluttført en gang i natt.

34 Lyse-ansatte får ny arbeidsgiver når Hydro blir operatør på anlegget:

– Og så er vi nødt til å styrke den delen av Lyse som driver med vanndisponering og markedsoperasjoner, så der kommer det noen nye arbeidsplasser, sier Nygaard til NRK.

Nesflaten kraftstasjon i Rogaland. Det er en del av Røldal-Suldal Kraft som eies av Hydro.

Nesflaten kraftstasjon inngår i det nye kraftselskapet Lyse Kraft.

Foto: Anders Vindegg / Hydro

Ap og Sv også positive

Energipolitisk talsperson Espen Barth Eide i Arbeiderpartiet er positiv til fusjoneringen mellom Lyse og Hydro.

Han mener spørsmålene som måtte avklares i forbindelse med lovendringen i 2016 er avklart.

NH90 høring

Energipolitisk talsperson i Ap, Espen Barth Eide, sier fusjonen sikrer tilgang til ren kraft til norsk aluminiumsproduksjon. Det er han positiv til.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Det var en del spørsmål da som var oppe i forrige periode i forbindelse med de endringene som skjedde. De spørsmålene ble avklart med daværende statsråd og regjering, og vi ser at dette som et grep som gjør at en viktig norsk industribedrift kan fortsette å utvikle seg med ren norsk kraft, sier Eide til NRK.

– Det er viktig nå som vi strever med å opprettholde eksportandelen, og vi må ta grep for å sørge for gode rammebetingelser, sier han.

Også Svs energipolitiske talsperson Lars Haltbrekken er glad for nyheten om det nye kraftselskapet.

– Dette vil sikre produksjon av aluminium og andre metaller med lave utslipp av klimagasser i Norge. Norsk Hydro sikres kraft til sin produksjon, noe som sikrer norske arbeidsplasser. Det er avgjørende, sier Haltbrekken til NRK.

Oljeministeren: – Gratulerer med dagen

Kraftverkene som fusjonerer ligger på Sør-Vestlandet, og Hydros RSK inngår sammen med det meste av Lyses kraftportefølje, skriver Norsk Hydro i en børsmelding.

– Vi ser store muligheter i å lage et mer robust vannkraftselskap når vi slår sammen Lyse sine anlegg i Rogaland og Agder og Røldal- Suldal kraftanlegg, som Hydro eier, sier Nygaard.

Olje- og energiminister Tina Bru er til stede for å overvære seansen og spise kake med partene.

– Det som har skjedd her i dag er et eksempel på at vannkraft skal fortsette å velsigne oss, og vi skal være med på å bygge industri også fremover, sier Bru.

– Gratulerer så mye med dagen, alle sammen, sier ministeren.

Hydro skal eie 25,6 prosent og Lyse skal eie 74,4 prosent av aksjene i selskapet. Det er ventet at avtalen vil føre til besparelser med nåverdi opp mot 500 millioner kroner i Lyse.

– Dette vil sikre strøm til kraftkrevende industri for evig tid, sier Nygaard.