Hydro Karmøy og asbest

Den omfattende helsesjekken av mulige asbestofre ved Hydro på Karmøy er nesten avsluttet med svært positive resultater.

Med beskyttelse mot asbest på Hydro Karmøy
Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Totalt har 109 nåværende og tidligere ansatte blitt testet og ifølge fabrikksjef Tom Moen ved Karmøy Metallverk er det ingen sammenheng mellom mulig asbesteksponering og helsetilstanden til de berørte.

Det var i november i fjor at det ble oppdaget asbest ved Hydros metallverk på karmøy. Etterhvert ble det funnet usikret asbest en rekke steder på metallverket og flere ansatte fortalte om ubeskyttet kontakt med ulovlig asbest blant annet på 90-tallet. Nå har 109 nåværende og tidligere ansatte vært gjennom en grundig helsesjekk.

- Alle som har meldt seg har blitt kalt inn til røntken.  Videre er de aller fleste blitt undersøkt av lungelege og de har vært til CT.  Så vi har etterhvert et godt bilde av tilstanden avl lungene til de personene som har vært til undersøkelse, sier Moen.

Vil la andre se på saken

Men hovedverneombud Yngve Eriksen ved Karmøy metallverk er ikke ferdig med saken. Eriksen sier han har ingen grunn til å betvile de medisinske konklusjonen, men vil la andre eksperter se på saken.

- Vi har lagt saken inn for industri- og energi, som er forbundet vårt, og vi vil snu alle steiner i en så alvorlig sak.  Så for vår del er ikke saken ferdig ennå, sier Eriksen.