NRK Meny
Normal

Hvorfor viser du meg fisken din?

Et hav av single, unge nordmenn prøver i disse dager å tiltrekke seg det motsatte kjønn med dating-appen Tinder. Et betydelig antall menn har konkludert med at veien til en kvinnes hjerte er torsk, sei og uer.

Menn med fisk

Hva symboliserer en mann som holder opp en fisk og hvorfor tror de at kvinner tiltrekkes av fangsten deres?

Foto: Colourbox.com (illustrasjonsfoto)

Dating-appen Tinder har eksplodert i Norge og som mange andre har jeg og mine venninner hatt mange morsomme stunder med den.

Jeg har bladd meg gjennom mange menn på Tinder, og etter hvert beit jeg meg merke i alle fiske-bildene. Jeg møter stadig et bilde av en mann som holder opp fiskefangsten sin. Jeg går ut ifra at det er han som har fått den.

Stor fisk, liten fisk, eksotisk fisk, laks, ørret, fisk jeg ikke vet hva heter, ja, you name it. Får mennene tak i en fisk, så holder de den opp (helst med begge hender), får tatt bildet sitt, og så havner det på Tinder.

Er det et tegn på maskulinitet?

Om menn og fisk sammen tilsvarer en eller annen machogreie, vet jeg ikke. Kanskje det framstiller mannens maskulinitet ved at han behersker natur- og friluftsliv. Vi lever jo i en friluftslivsnasjon, og det kan jo se flott ut med denne mannen og fisken hans ute i vår vakre natur.

Eller kanskje det rett og slett ikke betyr noe annet enn at menn liker å fiske fisk, og liker å vise andre at de liker å fiske fisk. Og det må jo være greit. Men jeg kan likevel ikke huske å ha sett bilder av en dame som holder opp en fisk. Selv om det sikkert forekommer det og. For jeg vet om mange kvinner som også liker å fiske.

En kvinnelig fisker

Jeg leste en morsom tittel til en artikkel i en dansk nettavis for noen dager siden. «400 kilo tun på krogen: Kvindelig fisker fikk et chok». Ser man det. «Kvindelig fisker». Jøss. Hva er egentlig det mest sjokkerende her? At en person fikk en tunfisk på fire hundre kilo, eller at denne personen, tro det eller ei, var en kvinne. Jo da, de fleste fiskere er vel menn, så at denne fiskeren faktisk var en kvinne bør jo komme fram i saken, men i tittelen? «Hopp sann, det fins også kvinnelige fiskere der ute!»

Så ettersom det ikke er så mange kvinnelige fiskere der ute er det kanskje ikke så rart at man ikke fullt så ofte kommer over bilder av kvinner som holder opp fiskefangsten sin, nettopp fordi det ikke er så mange av dem. Eller kanskje er de for opptatte med å hoppe på bildene sine, som Martin Søby tar opp i sin kronikk «Hva er det dere prøver å si» om undringen hans over hoppende kvinner på Tinder. Men dog. For ettersom det er såpass mange menn som fisker, så er det ikke særlig imponerende at de får en fisk i ny og ne. Da er det litt merkelig at det er så viktig å fremheve fangsten sin.

Den amerikanske dating-appen Tinder har eksplodert i Norge, og vokser med utrolige fem prosent hver eneste dag. – Kynisk, sier samlivsekspert og psykolog Frode Thuen.

ARKIVVIDEO: Dette er Tinder.

– Jeg kan skaffe mat

Fra gammelt av, og da snakker vi veldig lenge siden, før min tid i alle fall, var fisking en viktig del av livet til mange som mer enn bare en hobby. Fisk måtte fiskes for å livnære folket. Kanskje er det en sammenheng der. I tillegg til de fire-fem andre bildene som er presentert på Tinder-profilen hans, framvises også ett bilde der han viser at han faktisk også kan skaffe mat. Som, igjen fra gammelt av, betegnet mannens rolle i familien.

Mannen skulle forsørge familien sin, og dra ut å skaffe mat på bordet. Som kvinnen, som helst holdt seg hjemme, skulle stelle i stand. Men ikke nå lenger. Kvinner jobber stort sett like mye som menn utenfor hjemmet, så hvis det er det at de kan skaffe mat de prøver å vise, tror jeg ikke de kommer særlig langt med det i alle fall.

Mange folk får fisk

Nå kan jeg ikke snakke for andre jenter, men en fisk imponerer i hvert fall ikke meg. Spesielt ikke når det er så betraktelig mange som har denne fisken med på bildet sitt. Mange folk får fisk. Jeg har til og med fått noen selv opp gjennom årene. Hold opp en hai så vil jeg nok heve øyebrynene litt. For det er vel det som er hele vitsen med Tinder.

Stolt far

Jeg kan faktisk huske, fra veldig lenge siden, da jeg selv fikk en fisk som ble dokumentert på et bilde. Men hvis jeg tenker meg enda litt om, så husker jeg at det var min far som arrangerte det hele. «Stolt far tok bilde av datteren sin da hun fikk fisk på kroken», tenker jeg overskriften ville vært. Og det er gjerne det disse mennene med fisken sin også er. Stolte over fangsten sin. «Jeg har vært på fisketur, og her er trofeet mitt. Se hva jeg tar med meg hjem til deg i dag». De ser jo fryktelig glade ut på bildene.

Kjønnsforskernes teorier

Jeg har forhørt meg med noen kjønnsforskere om dette. En av dem kunne fortelle meg at det faktisk oftere er kvinnen i familien som skaffer mat på bordet. Fra butikken. Hvorfor da menn vil vise at de også kan skaffe mat, hvis det er det de prøver å gjøre, er litt rart. Snarere enn imponerende.

Maria Dockweiler

Kjønns- og organisasjonsforsker ved Universitetet i Stavanger, Maria Dockweiler.

Foto: Linn Slåttedal Jacobsen / NRK

Kjønns- og organisasjonsforsker ved Universitetet i Stavanger, Maria Dockweiler, sier at det å vise fram en fisk kan være en illustrasjon av tidsressurs.

– Å fiske krever tid, man kan jo alltids ta seg en tur i ferskvaredisken på Meny og kjøpe seg en fisk. Men det at mannen har tatt seg tid og hatt tålmodighet til å fange denne fisken, viser kanskje at han også har tid til deg som kvinne.

Og dette må jo være positivt for den som er interessert.

En sunn hobby

Videre sier Dockweiler at en fisk på et bilde ute i naturen oppleves som veldig sunt.

– Han kommer seg ut i frisk luft, og ofte sammen med venner, altså har han i tillegg sosiale relasjoner, som også er positivt, sier hun.

Hvem vil vel ha en mann som kun har sin kjæreste som venn?

Noen av disse fiskemennene har også valgt å spille på humor ved å vise fram fisken sin på en mer festlig måte. Jeg likte spesielt ett bilde av en mann som kommer gående med en stor fiskefangst i hånda. Med åpen skjorte og et lurt smil om munnen. Det fikk meg til å smile litt. Jeg tror faktisk at jeg trykte på Like-knappen også. Så det funker jo for noen det.

Men så er det jo også en trend for både menn og kvinner å portrettere seg selv ute i naturen forklarer Dockweiler. Og trender må jo følges. Så blant fiskebildet har mennene også andre bilder. Ofte i naturen de også. På et surfebrett, i fallskjerm, på sykkelen eller naken stående mot et fjellstup. Det er jo fint å ha mange ulike sider ved seg selv. Det å fiske fisk er nemlig bare en av de mange tingene han kan. Og det er viktig å få det fram i lyset. Gjerne ikke på det første bildet, men det må allikevel nevnes.

Nå må ikke dere fiskemenn haste inn på Tinder og ta vekk fisk-bildene deres for min skyld. Det er ikke det jeg vil. Det har faktisk blitt litt morsomt nå etter hvert. Jeg ville bare nevne det.