Hvorfor feirer vi påske og påskeharen?

Ordet påske kommer av hebraisk, påskeharen er en fugl, og selv vikingene feiret påske. Ikke alt vi feirer i påsken handler om Jesus.

Litt tidlig kansje, men traff påskeharen i morges. Steigen

Gamle historier forteller om at Påskeharen tidligere skal ha vært en fugl, men omskapte seg for å slippe unna en jeger.

Foto: Bård Olsen

Påskefeiring før den kristne tradisjonen har hatt ulike betydninger gjennom historien. Men i vår del av verden har det først og fremst handlet om en vårfeiring.

Anne Kalvig

Anne Kalvig, Førsteamanuensis i religionsvitenskap ved Universitetet i Stavanger.

Foto: Sebastian Winum Storvik / NRK

– Det som står sentralt i de hedenske eller førkristne tradisjonene er vår og begynnelsen på livet. Det handler om det å bli født på ny, sier Anne Kalvig, Førsteamanuensis i religionsvitenskap ved Universitetet i Stavanger.

Det engelske ordet for påske «easter» kommer av den anglosaksiske gudinnen Eoster, som også har en parallell i gresk mytologi med gudinnen Ostara. Ordet «påske» kommer av det hebraiske ordet «Pesach», som er en feiring av jødenes frigjøring fra Egypt.

Egget

Liten jente maler påskeegg

Påskeegget har fått en sentral plass i den norske påskefeiringen. Men ingen vet helt vet hvorfor.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Egget er blant de mest tidløse symbolene. Det er så sterkt i seg selv. Det er rundt, det har ingen ende, det er kilde til liv, og kilde til næring, det kan minne om solen, osv., sier Kalvig.

Egg har blitt brukt som religiøst symbol i alle år. Det er funnet inngraverte strutseegg i Afrika fra så langt tilbake som om lag 60 000 år siden.

Egget var også en viktig del av det jødiske rituelle påskemåltidet.

– Selv om det ikke har noe teologisk rolle i den kristne påsketradisjonen er det likevel blitt et kjært symbol.

Påskeharen

Påskeleker i Det hvite hus - Michelle (t.v.) og Barack Obama

Barack Obama sammen med selveste Påskeharen.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Det finnes mange mytiske fortellinger om påskeharen. Denne historien stammer fra gresk mytologi, men ble også tatt opp som en sentraleuropeisk tradisjon rundt 1700-tallet i Tyskland. Deretter ble tradisjonen også eksportert til USA, et land hvor påskeharen står veldig sterkt.

– Det handler om en fugl som må omskape seg til en hare for å slippe unna en jeger. Denne fuglen er glad for denne muligheten for å redde sitt eget liv, men lengter etter å legge egg. Påsken er den tiden på året hvor påskeharen igjen får lov til å legge egg slik den gjorde da den var en fugl, forteller Kalvig.

Også kaniner er et yndet symbol i påsketiden.

– Både harer og kaniner er jo kjent for å være veldig forplantningsdyktige. Så det er denne forplantningsiveren som har trukket fram disse dyrene som slike vårsymbol.

– Det har altså med at man blir våryr?

– Ja, det stemmer nok.

Viking

Det finnes mye usikkerhet rundt nordiske påskefeiringer før den kristne tradisjonen tok over. Men det man kjenner best til er en vårblot til Odin, for å sikre seier når man dro ut i viking.

– Det er jo også meget sannsynlig at de hadde mer hjemmeorienterte feiringer, såkalt huskult, for å feire at våren og livet kommer tilbake. Det er nok slike tradisjoner som har smeltet sammen med den kristne.