NRK Meny
Normal

Hvor mye kan du bråke på helligdagen?

I helgen er det pinse, etterfulgt av nasjonaldagen. Da er det flere lover og regler du må være klar over, før du finner frem gressklipperen eller drar i gang motorsagen.

Illustrasjonsfoto; gressklipper.

Gressklipper av denne typen kan du ikke bruke i dagene som kommer.

Foto: NRK

Når sola skinner og helgen endelig kommer, er det mange av oss som benytter anledningen til å få gjort litt arbeid hjemme. Trimme hekken, spyle terrassen eller slå plenen. Alt som skulle vært gjort.

Denne helgen er det pinse frem til nasjonaldagen på tirsdag. Da er reglene annerledes enn i en vanlig helg. Ulf Winther i Norsk forening mot støy trekker frem Lov om helligdager og helligdagsfred.

– Folk skal ta alminnelig hensyn til naboene. Det betyr å tenke seg godt om, og ikke lage unødvendig støy, forteller Winther.

Ulf Winther

Ulf Winther er generalsekretær i Norsk forening mot støy.

Foto: Privat

Loven gjelder vanligvis kun søndag. Mandag som kommer er andre pinsedag, og rammes også. I tillegg sier loven at det skal være helligdagsfred etter klokken 16 på lørdag, som er pinseaften. Det betyr at du ikke kan forstyrre naboene med høytrykksspyler eller gressklipper lørdag kveld.

– Loven om helligdagsfred gjelder alle. Og den er særlig streng i nærheten av kirker, forteller Leif Ole Topnes, som er driftsenhetsleder for Felles Forvaltningsenhet i Sør-Vest politidistrikt.

17. mai er ikke en helligdag. Men det betyr ikke at du kan bråke så mye du vil hele nasjonaldagen. Naboloven er mer generelle krav som alle må forholde seg til. Den sier at ingen skal gjøre noe urimelig eller unødvendig som er til ulempe for naboen. I tillegg har Oslo kommune en egen støyforskrift som skal sikre ro om natten.

Bråker mer enn før

I Norsk forening mot støy merker de en økning i støyrelaterte henvendelser.

– Vi får veldig mange telefoner fra folk. Det går mye på naboaktiviteter. Folks fritidsaktiviteter har nok blitt mer bråkete. I tillegg har teknologi og modernisering en del å si. Der man før brukte øksa, er det nå motoriserte verktøy til det meste, sier Ulf Winther.

Han nevner også en dom i Bærum, som foreløpig ikke er rettskraftig, der støyen fra en varmepumpe ble for sjenerende for naboen.

– Håndheves ikke alle steder

Sør-Vest politidistrikt er klare på at loven om helligdagsfred skal følges, men har ikke kapasitet til å rykke ut hver gang noen starter gressklipperen.

Leif Ole Topnes

Driftsenhetsleder for Felles Forvaltningsenhet i Sør-Vest politidistrikt, Leif Ole Topnes.

Foto: Politi.no

– Det skal mye til for at vi rykker ut, det kommer an på hva oppdraget gjelder. Men det er klart at hvis noen bruker motorsag klokken 09.00 første pinsedag, og vi har en ledig patrulje, så vil vi dra dit, sier Leif Ole Topnes.

Overtredelse av loven om helligdagsfred kan straffes med bøter.

Winther i Norsk forening mot støy mener politiet håndhever reglene bedre noen steder i landet enn andre.

– Vi kjenner til kommuner hvor politiet håndhever loven, og vi kjenner til kommuner der de ikke er så nøye på det, sier han.