NRK Meny
Normal

Hvilket friområde er Stavangers fineste?

Har du en liten grønn perle i nabolaget? Stavanger kommune, turistforeningen og Stavangerspeiderne skal kåre byens flotteste grøntområde, og vil at du skal nominere din favoritt.

Vålandsskogen er et populært turområde

Vålandsskogen er et populært turområde i Stavanger. Men er det din favoritt?

Foto: Anders Fehn / NRK

Aina Hovden Lunde

Aina Hovden Lunde, natur- og friluftsrådgiver i Stavanger kommune.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Stavanger er den storbyen i Norge med minst friareal per innbygger. Likevel hevder natur- og friluftsrådgiver Aina Hovden Lunde i Stavanger kommune at byen har mange grønne lunger.

– Du finner alltid et i nærheten av der du bor, sier hun.

Byen har nærmere bestemt over 20 mil med turveier. Nå vil Lunde, turistforeningen og Stavangerspeiderne kåre byens beste grøntområde, og de vil at du skal nominere din favoritt.

– Det er sikkert noen som har en grønn liten perle i nabolaget sitt, som vi ikke har oppdaget, sier friluftsrådgiveren.

Men det går også an å nominere de mer kjente områdene, som Mosvatnet, Godalen eller Sørmarka.

– Vi ønsker at folk sier hva som er godt med sitt område, sier Lunde.

Skal gjøres stas på

Planen er å holde en markering i slutten av oktober, eller starten av november, der det skal gjøres «litt stas på vinnerområdet».

– Hvorfor gjør dere dette?

– Det er både for å få folk til å komme seg ut og bruke friområdene i Stavanger, og så er det for å markere at vi i 50 år har jobbet langsiktig for å sikre de friområdene som vi har, sier Lunde.

– Hva er et bra friområde?

– Det må du nesten definere selv, men spør du meg, er det et område der du kommer deg ut i det grønne, opplever litt dyreliv, kanskje møter på et rådyr eller to, har litt stillhet rundt deg, sier hun.

Jury plukker ut finalistene

Til og med 8. august kan du nominere ditt favorittfriområde på Stavanger kommune sine nettsider. En jury bestående av folk fra Stavanger kommune, Stavanger Turistforening og Stavangerspeiderne plukker ut finalistene, som alle kan stemme på i perioden 17.–30. august.

  • TURFORSLAG I STAVANGER: UT.NO