Hvilebenk med musikk

Designbenker med innebygd mp3-spiller er det nye tilbudet til deg som går på tur.

Hvilebenk med musikk
Foto: Stien Bjelland

Norske og internasjonale artister har laget 10 designbenker med solcelledrevne mp3-spillere i armlenet. Det eneste du trenger å ta med deg er et headsett som du plugger inn i armlenet. Da får du høre spesiallaget musikk av blant annet Geir "Biosphere" Jenssen og John Erik Kaada.

Tiltaket er et initiativ fra Numusic-festivalen i Stavanger og kulturhovedstaden Stavanger 2008. 12. og 13. april skal benkene med spesialkomponert elektronika plasseres ut i naturen i Stavanger.

Stein Bjelland er sjefen for Numusic-festivalen og hjernen bak kulturhovedstadsprosjektet Sonic Vista.

- I hvert armlene er det et solcellepanel som driver hver sin mp3-spiller. Du kan plugge inn head-settet ditt hvis du er ute og går tur, og sitte og se utover Norges vakre natur og lytte til spesialkomponert soundtrack fra akkurat det stedet benken står.

Til bruk i et år

Den norske teknopioneren Geir "Biosphere" Jenssen har laget musikk til lydbenken som skal stå ved Utsira fyr. Ti benker blir produsert ved attføringsbedriften Ranso i Randaberg. I ett år skal de stå på steder som er populære for turgåere i Stavanger og omegn.

Musikkbenkene er spesiallaget

Musikkbenkene er laget på attføringsbedriften Ranso i Randaberg.

Foto: Stein Bjelland

- Vi har produsert et kart med oversikt over hvem som har laget hvilken benk og hvor de er. Så kan du ta med deg familien din og besøke alle ti benkene. Nesten som en turløype.

Minnebenk i London

Benkdesigner Mil Stricevic sjekker at elektronikken virker. Briten fikk ideen til lydbenken da han skulle ta eksamen ved Royal College of Art i London.

- Jeg er produktdesigner. Jeg laget den første benken som en minnebenk for en britisk musiker kalt Ian Dury.

Stricevic laget en musikkbenk i Richmond Park i London til minne om den britiske punkrockartisten Ian Dury, som døde av kreft i 2002. Da brukte han en gammel benk, mens den norske utgaven er spesialdesignet for anledningen.

Benkene skal gjenspeile Numusic, med rene, moderne linjer, sier Stricevic, som håper at grafittiartister vil kaste seg over dem etterhvert.

Elektronika

John Erik Kaada har laget musikken til benken som skal stå ved Mosvannet utenfor Rogaland Kunstmuseum. Elektronika er fellesnevneren, sier prosjektleder Kurt Bolianatz

- Det er veldig mye forskjellig. Du har Kaada som har laget et stykke med masse strykere og sånn. Det er et filmmusikkaktig stykke. Du har Kim Casconel som har sittet i USA og sett på et bilde fra der benken hans skal være, og så har han laget et stykke som passet veldig bra.

John Erik Kaada

John Erik Kaada har laget et av musikkstykkene som turgåere kan lytte til på hvilebenkene.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Snekkerlærling ved Ranso, Vegard Rake Hegg, har allerede fått sans for lydbenkene som han har vært med på å lage, men musikken er ny.

- Det høres bra ut. Det er kjekt prosjekt. Jeg kunne tenke meg å bruke dette når det kommer ut i naturen.