Hopp til innhold

Hvem stemmer Rogaland på?

Nå er lokalene åpne, og flere har allerede stemt. Valget i år kan gi rekordoppslutning, overraskelser og nye koalisjoner.

Valg, Anne Marie Garpestad

Anne Marie Garpestad var på plass i stemmelokalet på Ullandhaug da det åpnet. Her leverer hun sin stemme.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

Klokken ni i morges åpnet de fleste valglokalene i fylket, men i fem kommuner startet valget allerede i går.

På Ullandhaug skole i Stavanger tok leder i valgstyret det, Lill Qvigstad imot dem som møtte opp tidlig for å stemme. Hun var også på plass i går kveld.

– Vi som har vært med tidligere synes det var større oppmøte i går enn ved tidligere valg. Det var også veldig kjekt å se at det var så mange unge. Tidligere har det vært flest eldre, men i går var det veldig god blanding.

Nå håper hun på et kommune- og fylkestingsvalg med rekordoppslutning.

Valg, Torkel Toft, Lill Qvigstad

Lill Qvigstad ønsker velkommen til stemmelokalet på Ullandhaug skole. Torkel Toft skal stemme for første gang.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

Mulig rekordoppslutning

Det har også valgforsker Ketil Knutsen, ved Universitetet i Stavanger, troen på.

– Jeg tenker på terrorangrepene, som kan ha bidratt til at folk ønsker å slå ring rundt de demokratiske verdiene. I tillegg har vi også E-valg som kan senke terskelen for flere i de kommunene der forsøksordningen har trådt i kraft, sier han.

Ved kommunevalget i 2007 stemte 60 prosent, mens kun 58 prosent stemte ved fylkestingsvalget i Rogaland samme år. Hele fire av ti stemmeberettigede satt hjemme.

– Det er bekymringsverdig med så lav valgdeltagelse, og spesielt med tanke på at den jevnt over har vært nedadgående gjennom flere tiår. Dette er jo også lavere enn ved stortingsvalget der vi ligger på omtrent 75 prosent, sier Knutsen.

Valg Egersund

Stemmene fra Egersund krets mottas på Lundeåne.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Lokalvalg

I motsetning til forrige valg for to år siden, er årets valg lokalt vinklet. Knutsen mener det er gigantiske forskjeller på de to valgene.

– Jeg mener det er en myte at det er rikspolitikken som dominerer lokalvalget også. Det var ikke slik ved forrige kommune- og fylkestings. Det var mest lokalt fokus, hos politikerne og i mediene. Det registrerer jeg også i år, sier Knutsen.

Spennende kommuner

Valg Avlukke i stemmelokale

Avlukke i stemmelokalet på Ullandhaug skole i Stavanger.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

I flere kommuner i Rogaland er indikasjonene på valgutfallet så klare at spenningen nesten mangler, men i andre er det svært spennende.

– Gjesdal er en spennende kommune. Spesielt med tanke på det siste utspillet der ordførerkandidaten til Frp og H har gitt uttrykk for at de kan støtte en Arbeiderpartiordfører for å kvitte seg med KrF og Olaug Bollestad i posisjon, sier Ketil Knutsen.

– Det er også flere kommune der Frp er størst, men ikke er med i styringen av kommunen. Det blir spennende å se om de kan komme i posisjon. Dette gjelder også Gjesdal, men også Karmøy og Sandnes, sier han.

I tillegg synes han fylkestingsvalget er svært spennende. Tom Tvedt har sittet som fylkesordfører uten flertall bak seg, og situasjonen er blitt skjerpet etter Tvedts bybaneutspill.

Stemmelokale Ullandhaug skole

Gymsalen på Ullandhaug skole er omgjort til stemmelokale.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK