NRK Meny
Normal

Husker du sjokoladefroskene?

Nå blir de laget for hånd på Rege.

Sjokoladefrosker
Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

På en gård på Rege i Sola kommune har Turid Gausland startet konfektproduksjon i kjelleretasjen i huset sitt.

Turid Gausland

På Bryggerhuset lages det konfekt for norske ganer. Turid Gausland tar en smaksprøve.

Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

- Det startet egentlig med brødbaking i Bryggerhuset, forteller Turid. Jeg hadde en del kurs i baking og så bestemte jeg meg for å prøve noe nytt. Jeg begynte i det små - prøvde meg fram med forskjellige sammensetninger av smaker.

Med råvarer fra gården

På en ferietur møtte Turid en dansk baker som skaffet henne maskiner som hun kunne bruke til å trekke sjokolade på marsipanbrød. Og så var hun i gang. Maskinen som opprinnelig kostet 80 000 kroner fikk hun for 2000. Men mesteparten av produksjonen gjøres for hånd, og mange av råvarene kommer fra gården.

Julestjerner

Julestjerner med eggelikør

Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

- Vi har 7500 høner på gården, og dermed blir det eggelikør i flere av sortene mine, sier Turid Gausland.

Mest stolt er hun av bringebærkulene med chilipepper.

- Men Bailys-kulene mine er også blitt virkelig populære. På Gladmaten forsvant de på ett blunk.

Konfekt på fat
Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

Gamle sjokoladesorter

Turid er litt nostalgisk og liker å ta opp igjen sjokoladesorter som for lengst har gått ut av produksjon i de store fabrikkene. Sjokoladefrosker og Riegelssjokolader er noe hun nå prøver seg på.

Akkurat for øyeblikker er det julekonfekt som tar det meste av tiden.

- Julekonfekt med julekrydder tror jeg skal bli en hit. Men jeg vil ikke røpe hvilke krydder jeg bruker.

Men hun forteller at det er både St. Halvardlikør og Cognac i noen av kulene.

- Jeg holder også kurs i konfektlaging. Da ser deltakerne hvor mye arbeid som ligger bak hvert stykke konfekt og hvorfor det blir kostbart.

Julestjerner

Marsipanbrød og Riegels

Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

Bra mot beinskjørhet og blodpropp

Tidligere var det fy,fy å spise sjokolade, men nå er det ikke syndig lenger. Forskere har funnet ut at mørk sjokolade har noe i seg som kalles flavonoider som hindrer blodplatene å klistre seg sammen, og dette kan redusere sjansen for blodpropp. Og ikke nok med det; mye tyder også på at sjokolade kan hjelpe mot beinskjørhet. Antioksidanter er det også i kakaoen som sjokoladen lages av. Og som kjent beskytter antioksidantene kroppens celler mot skader, så her er det bare til å hive innpå? Nei, vi må nok vente en stund før sjokolade kommer på blå resept, for fete blir vi hvis vi stikker hodet for ofte i konfektskålen.

- Skal spises med andakt

- Ikke overdriv, sier Turid Gausland. Konfekt skal spises med andakt. Ett til to stykker konfekt til dagen vil tilfredstille søthungeren hos de fleste.

Marsipanbrød

Store marsipanbrød til å sette tennene i.

Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

Er du en søtmons? Si hvilke sjokoladesorter du savner på TORGET.