Hopp til innhold

Hundrevis evakuert og vannet stiger fortsatt

Området rundt Eigersund er aller hardest rammet av ekstremværet «Synne». Naboene rundt Tengselva har røsket med seg sine kjæreste eiendeler, og venter med kryssede fingre.

Det har regnet voldsomt i sør-Rogaland det siste døgnet. Flere steder er det kommet over 100 millimeter fra lørdag morgen til søndag morgen. Nå skal det heldgvis regne mindre.

VIDEO: May-Britt M. Sviland ble evakuert fra huset sitt i går kveld. Foto: Eirik Gjesdal/NRK.

– Vi har ikke opplevd noe slik før. Det var en stor flom her på begynnelsen av 90-tallet, men ikke på dette nivået, sier May-Britt M. Sviland.

Hun bor like vel Tengselva, som er langt over sine vante bredder. I går fikk hun beskjed om å være ute av huset sitt før klokka 22. Det fikk naboene også, og campingplassen ved elva.

– Vi røsket med oss det vi klarte av uerstattelige minner, og tok med bilder fra veggene, sier hun.

Det er nå flere timers omkjøring mellom sør og vest, og veldig mange stengte veier i Rogaland og Hordaland.

Odd Stangeland på Tengs bru

Ordfører Odd Stangeland på Tengs bru.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Frykter for Tengs bru

Tengs bro på FV44 har blitt stengt for biltrafikk. Elva truer også med å rive med seg broen som går over den.

– Politiet er usikre på om broen tåler de store vannmengdene som kommer ned elva nå, sier ordfører Odd Stangeland i Eigersund.

Tengselva fosser og truer med å ta med seg broen på FV44.

VIDEO: Det er så mye vann i Tengselva at politiet frykter at broen ikke tåler presset. Foto: Eirik Gjesdal/NRK.

140 milliometer regn på ett døgn

Det har regnet voldsomt i Rogaland og Agder siden fredag kveld. Maudal i Gjesdal har fårr mest regn under Synne, 140,5 milliometer nedbør fra lørdag klokka sju til søndag klokka sju. De siste 36 timene (fra fredag kveldI) kom det 299,2 millimeter.

Hove i Eik har fått 167 millimter regn siden fredag kveld. Fra lørdag morgen til søndag morgen kom 109 millimeter, sier Metorolog John Smits.

Andre steder i Rogaland med mye nedbør fra lørdag morgen til søndag morgen er Sand i Suldal med 95,9 millimeter, og Lysebotn som har fått 89, millimeter.

– Det er sikkert om det er satt nye rekorder, men det blir mye flom fordi det hadde regnet svært mye i dagene før Synne også, siier Smits.

Store vannmasser i Egersund-området

VIDEO: Vannet flommer rundt husene på Tengs. Foto: Eirik Gjesdal/NRK.

Fortsatt rødt flomvarsel

Anne Britt Leifseth, avdelingsdirektør SV

NVE-direktør Anne Britt Leifseth.

Foto: Stig Storheil / NVE

NVE opprettholder rødt varselsnivå, som er høyeste nivå. FLomtoppen er stort sett nådd, og det er ikke ventet at vassdragene vil stige særlig mer. Men, vannstanden vil forbli høy de neste timene, også fordi det kommer regnbyger.

– Faren er ikke over, selv om det regner mindre, sier NVE-direktør Anne Britt Leifseth. Hun advarer folk mot å gå langs elvekantene, da vannet kan ha gravd ut grunnen under.

Steinsnes camping i Eigersund
Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Venter på at vannet stiger mer

Mange av naboene til May-Britt M. Sviland har allerede fått store mengder vann inn i husene sine. Hennes hus er foreløpig tørt, men vannet skal stige også de neste timene.

– Vi er bekymret for hus og hjem. Jeg skal få besøk fra Australia og hadde ikke tenkt oss å begynne julen slik, sier Sviland.

Hun har likevel sovet godt i natt.

– Jeg har tenkt på at vo har fått med oss det viktigste, og at barn og barnebarn er trygge. Det er jo ikke mer vi kan gjøre likevel, sier hun.

Flom i Eigersund

Hus ved Tengselva står delvis under vann.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK