NRK Meny
Normal

Hundre flaggermus på loftet

En av landets største kolonier ble oppdaget i Sandnes i helgen.

Flaggermusa

En huseier i Sandnes ble rystet da han fikk vite at han hadde flere enn hundre flaggermus på loftet.(Illustrasjonsbilde)

Foto: Are Pilskog

I et murhus på en gård i Sandnes fant Norsk Zoologisk Forening en koloni på mer enn hundre flaggermus denne helgen.

-Dette er en av de største koloniene vi har funnet i Norge, forteller Christine Sunding i Flaggermusavdelingen av foreningen.

En rystet huseier mente at dette var et betydelig mer omfattende flaggermusproblem enn han hadde regnet med at han hadde.

Flaggermusene trives

- Det er ikke uvanlig å finne kolonier som er rundt halvparten så store, men hundre flaggermus er mye i ett hus. Det må bety at flaggermusene har funnet flere åpninger inn i huset og ikke minst at de trives med å være der, sier Sunding til NRK.
Det bor folk i huset og hueieren er foreløpig litt usikker på hva han skal gjøre for å bli kvitt flaggermusene.

Vente til de flytter ut

Flaggermus i Norge er fredet. Dermed er det ikke noe alternativ å avlive dem. Det man kan gjøre er å vente til de flytter ut om høsten og så tette innflygingsveiene.
Huseieren i Sandnes mente at det også var flaggermus som overvintret i huset hans. Ifølge Sunding er det sjelden at gjestene på loftet ikke flytter ut om høsten.

- Vi har også gode erfaringer med å sette opp såkalte flaggermuskasser, sier Sunding. Disse kassene fungere som en ekstra vegg utenpå den eksisterende veggen, slik at flaggermusene fytter inn dit istedet for i huset.

Norsk Zoologisk Forening gikk ut på NRK Rogalands lokalsending på radio på torsdag og ba om tips om flaggermus. De utlovet en bløtkake for det beste tipset.
Den kaken skal eieren av murhuset få overrakt i dag. Det er kanskje en mager trøst...

Flaggermus

Flaggermusene er fredet i Norge. Huseieren kan ikke gjøre annet enn å vente på at de flytter ut til høsten.(Illustrasjonsbilde)

Foto: ROB GRIFFITH / AP