NRK Meny
Normal

Marianne veide 140 kilo - så tok hun grep

Marianne Nervik har brukt sosiale medier aktivt i sin kamp mot kiloene, men psykolog Trond Magne Hegglund mener det kan være usunt å være avhengig av tilbakemeldinger fra andre.

Marianne Nervik har brukt sosiale medier aktivt i sin kamp mot kiloene, men psykolog Trond Magne Hegglund mener det kan være usunt å være avhengig av tilbakemeldinger fra andre.

VIDEO: Den sunne livsstilen skal dokumenteres. Mange likes og nye følgere er helt topp, det gir Marianne Nervik motivasjon.

Marianne Nervik

Marianne Nervik i planken.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Marianne Nervik er ute på en av sine mange treningsøkter i løpet av en uke.

– Akkurat når jeg trener kan det være både og. Det kan være bra, men det kan også være fælt fordi det er tungt, men jeg angrer aldri på en treningsøkt, sier Marianne Nervik.

Hun endret livsstilen sin totalt, etter at hun for tre år siden innså at vekten hennes på 140 kilo gjorde det vanskelig å utføre jobben som ambulansesykepleier.

Drahjelp fra sosiale medier

Marianne Nervik

Marianne før og etter livsstilsendringen. Må det meste veide hun 140 kilo.

Foto: privat

– Da det begynte å bli tungt å gå opp trappene fra garasjen til oppholdsrommet, da tenkte jeg at nå får det være nok, sier hun.

Nå er både trening og kosthold blitt en viktig del av livet. I kampen mot kiloene har hun blant annet brukt Instagram aktivt for å dokumentere reisen mot et sunnere liv. Tilbakemeldingene har gitt henne motivasjon og ståpåvilje til å fortsette.

– Jeg bruker Instagram mye, der får du etter hvert nye følgere. De vil følge deg fordi du legger ut bilder av god og sunn mat, trening og fordi du har en sunn livsstil. Da føler du deg kanskje litt forpliktet til å opprettholde det, det er vinn, vinn, sier hun.

Marianne Nervik

Marianne Nervik før og etter operasjonen som tok vekk overflødig hud.

Foto: skjermdump

– Risikoadferd

Trond Hegglund

Psykolog Trond Magne Hegglund.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Men er det egentlig sunt å legge ut bilder for å hanke skryt og motivasjon. Nei, mener psykolog Trond Magne Hegglund. Han understreker at han uttaler seg på et generelt grunnlag.

– Å være avhengig av hva andre synes, hva andre liker og ikke liker. Det er en risikoadferd.

– Hvordan da?

– Det er noen krefter som ønsker å tjene penger på at du og jeg er usikre på oss selv, og at vi er opptatte av å bli likt. Da vil de utnytte dette til å selge oss produkter, sier Hegglund.

Utelukkende positivt for Marianne

Han mener at folk som er veldig opptatte av hva andre mennesker synes om dem, og hva de kommerse kreftene liker blir det han kaller for en nyttig bruker.

– På sikt er det slitsomt, og det er ikke det forskning viser gir lykke og indre harmoni, sier psykologen.

For Marianne Nervik har bruken av sosiale medier kun vært positiv og det tror hun at det vil fortsette å være.

– Hvis jeg har lagt ut et bilde jeg får god respons på, og hvis folk i tillegg tar seg tid til å kommentere hvor flink jeg har vært. Så er det klart at jeg tenker: Yes, i dag har jeg gjort noe bra, sier hun.

Marianne Nervik

Marianne Nervik setter pris på alle kommentarene hun får fra sine følgere.

Foto: skjermdump