Hun danket ut 185 søkere fra hele verden

23 år gamle Ingrid Søfteland Neset fikk jobben som ny solofløytist i Stavanger symfoniorkester.

Ingrid Søfteland Neset

Ingrid Søfteland Neset er den yngste musikeren i Stavanger symfoniorkester (SSO). Her sammen med personalsjef Arve Rosell.

Foto: Stavanger Symfoniorkester

– Utrolig kjekt. Det er et stort privilegium å få fast jobb som klassisk musiker, sier 23-åringen fra Os i Hordaland.

Konkurransen om jobben var hard. 186 musikere søkte om å bli orkesterets neste solo-fløytist. Søfteland Neset tok innersvingen på dem alle.

– Hun var den desidert beste søkeren. Bedre enn alle de andre...

Arve Rosell (SSO)

– Men må ikke glemme at jeg er på prøve. Jeg har seks måneders prøvetid, og dermed er jeg ikke helt sikra ennå, sier hun.

Og den første prøven kommer i kveld. Da skal Ingrid Søfteland Neset og SSO spille den tradisjonelle torsdagskonserten, med Nielsen, Sibelius og Mahler på programmet.

Internasjonale orkester

– Hun var den desidert beste søkeren. Bedre enn alle de andre, sier personalsjef i orkesteret, Arve Rosell.

De norske symfoniorkestrene blir stadig mer internasjonale, og i Stavanger symfoniorkester er om lag 40 prosent av musikerne utenlandske i dag. Av søkerne til jobben som fløytist var bare en av ti fra Norge.

– Vi har tidvis hatt problemer med å få norske søkere til ledige stillinger. Jeg syns det er kjekt at vi nå fikk en musiker fra Norge, sier Rosell.

Til en ledig jobb som bratsjist i Stavanger står det nå mellom to kinesere og en fra Latvia, mens bare 8 av de 24 som er invitert til prøvespill som ny førstefiolinist i Stavanger, er fra Norge.

James Horner og Stavanger Symfoniorkester

Stavanger symfoniorkester; her dirigert av James Horner.

Foto: Kees Fjellvang / NRK

Spiller med hjertet

23-åringen forstår hvorfor mange musikere fra ulike europeiske land søker seg til Norge.

– Det er bra orkester her i nord – med gode lønninger. Ja, det gir et trygt liv, og mange musikere ser dette som attraktivt, sier 23-åringen.

HØR RADIOREPORTASJEN HER:

Til våren skal Søfteland Neset avslutte masterutdanningen sin ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Så skal hun spille seg inn i Stavanger-publikummets hjerter framover, og har en klar mening om hva som skal til.

– For meg er det viktig å ha hjertet med, sier 23-åringen.

Flere nyheter fra Rogaland