NRK Meny
Normal

Azita og Martin får ordførerens støtte

Azita (14) og broren Martin (13) frykter at politiet når som helst kan komme for å hente dem hjemme på Karmøy. Nå ber ordføreren i kommunen utledingsmyndighetene vurdere saken deres på ny.

Azita og Martin Hashimi

Azita Hashimi (14) og broren Martin (13) bor på Karmøy i Rogaland. De har vært i Norge siden 2011, men nå frykter de at de når som helst kan bli sendt ut av landet.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– De dreper folk hver dag i Afghanistan. Og jenter blir voldtatt, sier 14 år gamle Azita Hashimi.

Azita og Martin Hashimi

Familien på tre med mor (30), dattera Azita (14) og sønnen Martin (13) Hashimi har fått avslag på søknaden om oppholdstillatelse, og frykter de blir sendt ut av landet om ikke lenge.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Sammen med broren Martin (13) og mora (30) kan hun når som helst bli henta hjemme på Karmøy og sendt ut av Norge.

Familien har fått avslag på søknaden om oppholdstillatelse, og nå frykter de at politiet kan dukke opp for å hente dem når som helst. Også om natta.

– De kommer ikke om dagen, de kommer om natta. Det blir skummelt, sier 14-åringen.

Har bodd i Norge i fire år

Familien kom til Norge som asylsøkere for fire år siden. Utlendingsnemnda (UNE) mener nå det er trygt å reise tilbake, men den oppfatninga deler ikke de tre i familien.

Aase Simonsen

Aase Simonsen (H), ordfører i Karmøy kommune.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Og det gjør heller ikke ordføreren i kommunen. Aase Simonsen fra Høyre sendte nylig brev til UNE, hvor hun ber om at saken vurderes på nytt.

– Jeg uttrykker min bekymring, og ber UNE innstendig om å gå gjennom saken igjen, for å se om den er rett behandla, og om en har tatt hensyn til barna, sier hun til NRK.

Ordfører: – Det går for langt

Det var Karmøynytt som først omtalte saken. Kopi av ordførerens brev til UNE er dessuten også på vei til stortingsrepresentantene fra Rogaland, samt Justisdepartementet og dermed Anders Anundsen fra Høyres samarbeidsparti Frp.

– Jeg synes det er min plikt som ordfører å gi beskjed når jeg synes det går litt for langt, sier hun.

UNE bekrefter at nemnda har mottatt brevet fra ordfører Aase Simonsen, men ønsker ikke å kommentere saken. Barnas mor ønsker ikke sjøl å bli intervjua, men har gitt NRK tillatelse til å snakka med barna.

Karmøy-ordfører Aase Simonsen (H) har engasjert seg sterkt i saken til ein norsk-afgansk familie i kommunen. Etter fire år i Norge har ei 30 år gammel kvinne og hennes to barn på 13 og 14 år fått avslag søknaden om opphold. Nå har ordføreren sendt brev til både justisministeren, UNE og stortingskollegene om saken.

VIDEO: Azita (14) og Martin (13) Hashimi har vært i Norge siden hun var ni og han åtte. Nå kan deres tid i Norge være omme.