Bybanetilhengerne gir opp kampen

Verken Høyre, Kristelig Folkeparti eller Senterpartiet vil ta bybanesaken opp til ny behandling i fylkestinget. En av årsakene er at Ketil Solvik-Olsen fra Fremskrittspartiet blir ny samferdselsminister.

Bybanen i Stavanger

Verken Høyre, Kristelig Folkeparti eller Senterpartiet vil ta bybanesaken opp til ny behandling i fylkestinget.

Foto: Illustrasjon

– Jeg kan ikke se at det er en aktuell problemstilling.

Det er gått ti måneder siden Høyre og partiets gruppeleder Sveinung Stensland tapte bybanesaken i fylkestinget med knappest mulig flertall.

Siden den gang har partiet lansert en egen finansieringspakke for bybane i storbyene. Så sent som i sommer oppfordret påtroppende statsminister Erna Solberg Rogaland fylkeskommune til på behandle saken på nytt , med løfter om mer penger.

– Forholder oss til de vedtakene om fylkestinget har gjort

Stensland mener imidlertid at toget nå er gått.

– Det vi har stått for hele veien er at vi forholder oss til de vedtakene som fylkestinget har gjort. Nå er jobben å få best mulig finansiering for kollektivutbyggingen i fylket. Den nye regjeringsplattformen legger absolutt til rette for fullverdig finansiering av kollektivsatsing i storbyene, sier Stensland til NRK.

Sveinung Stensland, Høyre

Høyres gruppeleder i fylkestinget i Rogaland Sveinung Stensland mener at omkamp om bybanen på Nord-Jæren ikke er aktuelt.

Foto: John Petter Hernes

Det betyr en bussvei, uansett hva Høyre-ordførere på Nord-Jæren måtte mene. Stavangers ordfører, Christine Sagen Helgø, er en av dem som har ønskt omkamp i bybanesaken. Etter Erna Solbergs utspill i sommer sa ordføreren at hun er overbevist om at bybanen vil være på plass om få år.

Les også: – Frykter veiprosjekter settes på vent

Les også: – Få vekk alle spekulasjonene om omkamp

Stensland vil ikke ha saken opp til ny behandling.

– Vi har hatt bybanediskujoner i årevis i fylkestinget. Det er blitt fattet noen vedtak. De vedtakene anser vi som gyldige, så jeg kan ikke se at det er en aktuell problemstilling, sier Stensland.

– Fullt fokus på bygging av bussvei

Nyheten om at Ketil Solvik-Olsen blir samferdselsminister har og fått flere av de andre bybane-partiene til å innse at slaget er tapt.

Senterpartiets Arne Bergsvåg mener Solvik- Olsen er den endelige spikeren i bybanekisten.

Ellen Solheim

Ellen Solheim fra Kristelig Folkeparti er leder for samferdsstyret i Rogaland fylkeskommune. Hun vil heller ikke reise bybanseaken på nytt.

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK

– Jeg regner med at den saken nå er parkert og at det nå blir ro om saken. Jeg vil bli svært overrasket dersom Solvik-Olsen drar bybanen opp av indrelomma, sier Bergsvåg til Stavanger Aftenblad .

Les også: Mener bybanen ikke har sporet av

Ellen Solheim fra Kristelig Folkeparti er leder for samferdsstyret i Rogaland fylkeskommune. Hun vil heller ikke reise bybanesaken på nytt, til tross for at KrF-leder Knut Arild Hareide så seint som i mai lovet omkamp om bybanen så snart det ble regjeringsskifte.

– Nå har vi fullt fokus på bygging av bussvei, så får vi se hva Høyre og Frp gjør. Dessuten er verken KrF eller Venstre med i regjeringen, påpeker Solheim overfor Aftenbladet.