Høyre-folket mener Magnhild er for snill

Fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa har lagt vekt på at kommunesammenslåing skal være frivillig, mener to av Høyres rikspolitikere fra Rogaland.

Tina Bru

Tina Bru (H) – her fotografert i Sandnes, der hun bor når hun ikke jobber i Oslo. Bru er fornøyd med at fylkesmannen anbefaler at Forsand og Strand slår seg sammen, men er ellers ikke veldig imponert.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund/NRK

– Jeg mener en kunne vært tøffere i denne tilrådinga, og synes det er rart at de ikke går noe lenger, sier Tina Bru (H).

Stortingspolitikeren fra Sandnes Høyre er partikollega med sammenslåingsgeneral Jan Tore Sanner. Bru fulgte fylkesmannens presentasjon av det anbefalinga om Rogalands nye kommunegrenser med falkeblikk tirsdag.

Sveinung Stensland

Sveinung Stensland (H)

Foto: Thomas Halleland / NRK

I tilrådinga blir antallet kommuner redusert fra 26 til 22. Stavanger bør slås sammen med Rennesøy og Finnøy, Forsand med Strand og Sokndal med Eigersund.

– Veldig opptatt av frivillighetsprinsippet

At Magnhild Meltveit Kleppa har vært snill, i betydninga ikke foreslått veldig mange sammenslåinger der det ikke allerede var ønske om det, er ikke Bru i tvil om.

– Det er åpenbart at fylkesmannen har vært veldig opptatt av frivillighetsprinsippet og forsøkt å følge det, fastslår hun.

I det får hun støtte fra stortingskollega Sveinung Stensland fra Høyre i Haugesund. Han legger ikke skjul på at han hadde venta seg færre kommuner enn de 22 Kleppa har foreslått.

Stensland: – Peker på utfordringer, uten å løse dem

– Det er lagt vekt på frivillighetslinja. Jeg ser ikke hvordan de minste kommunene skal greie å løse oppgavene som vil komme i framtida, sier han.

– Jeg er overraska over at hun så klart peker på utfordringene vi har, uten å peke på løsningene.

Laster kart, vennligst vent...

Siden Sandnes og Forsand allerede har funnet sammen, går Forsand+Strand-forslaget til fylkesmannen på tvers av hva kommunene sjøl vil. Det samme er tilrådinga om Eigersund+Sokndal, siden det ikke akkurat er feststemning for en storkommune i Dalane. Stensland er mer enn åpen for mer tvang.

– I noen tilfeller må vi tvinge sammen kommuner, ja, sier han.

I Stenslands hjempart av Rogaland, nordfylket, kommer ikke fylkesmannen med noen forslag om sammenslåinger i det hele tatt. Underlig, mener han.

– Jeg begriper ikke at en ikke med én gang sier at Bokn må inn i Tysvær. Det er helt opplagt at det må skje, sier han, og mer enn antyder at dette er grep han mener bør bli tatt på riksplan.

Kleppa: – En kombinasjon

Bru er for sin del fornøyd med at Kleppa vil ha Forsand sammen med Strand, og ikke Sandnes, men ellers er det ikke voldsomt mye å juble for.

– Sånn jevnt over er det ikke veldig mye nytt her, sier hun.

Magnhild Meltveit Kleppa, fylkesmann i Rogaland, mener hun har levert en balansert anbefaling.

– Det er denne kominasjonen av faglige vurderinger, og det at vi også skal ta hensyn til frivillighetsprinsippet, Kleppa.