NRK Meny
Normal

Politikerne fra Høyre og Frp ble nektet mat

Bønder fra Hå på Jæren møtte opp på kveldens kommunestyre for å protestere mot bruddet i jordbruksoppgjøret. Det gikk utover matpausen til lokalpolitikerne.

Bøndene i Hå kommune har møtt opp til kommunestyremøtet i Hå for å protestere mot bruddet i jordbruksforhandlingene. De nektet representantene fra Høyre og Frp å gå opp i matsalen i pausen.

VIDEO: Bøndene stanset politikerne i matpausen.

– Vi synes de skal kjenne på hvordan det er å være sultne og kanskje føle et behov for å gjøre noe for bøndene som gir dem mat, sier bonde Åsbjørn Høyland.

I ettermiddag ble det kjent at bøndene bryt forhandlingene med staten i årets jordbruksoppgjør. Sinte bønder over hele landet aksjonerer i dag mot det de mener er et skuffende dårlig tilbud.

– Skal bruke mine kanaler

Bøndene sperret kantinetrappa til Hå kommunestyre

Bøndene sperret kantinetrappa til Hå kommunestyre.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Bøndene i Hå kommune møtte opp til kveldens kommunestyremøte for å protestere mot bruddet i jordbruksforhandlingene. De nektet representantene fra Høyre og Frp å gå opp i matsalen i pausen.

– Det var i hvert fall en vekker. Fire av fem får et nulloppgjør. Staten vil også ta vekk bondepensjonen. Det ligner ikke noe, sier Åsbjørn Høyland.

Ordfører i Hå, Mons Skrettingland, ble stanset av bøndene og fikk ikke mat under møtepausen.

– Jeg fikk ikke gå opp og spise, men jeg synes det er ei flott markering. Jeg får nok i meg noe mat før kvelden er omme uansett. Jeg tar det bøndene sier på alvor og vil bruke mine kanaler til å få frem dette budskapet, sier han.

Bønder skal kjøre kolonne på E39 ved Krossmoen, før Eigersund, i kveld. Bøndene i Hå har møtt opp på kommunestyremøtet.

Per Kåre Kjørmo, leder i Lund bondelag, varsler aksjoner på E39 i kveld.

Kolonnekjøring på E39

Bondeaksjon langs E39 ved Eigersund
Foto: Øystein Ellingsen / NRK
Bondeaksjon ved E39 ved Eigersund

Bondeaksjon ved E39 ved Eigersund.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Vi vil markere at vi ikke er enige med det staten har lagt frem og det Listhaug har sagt om jordbruket. Vi markerer det med en aksjon slik at folk kan se at vi er her. Vi håper det kan skje en vesentlig forandring, sier Per Kåre Kjørmo leder i Lund bondelag.

Flere bønder samlet seg i ettermiddag ved avkjøringen til Eigersund, ved Krossmoen på E39. De stilte seg opp med traktorer og brant bål langs veien.

– Vi vil bli verdsatt som næring og da trenger vi en inntekt for å videreføre slik at de unge vil overta og at vi skal kunne drive økonomisk forsvarlig, sier han.

For å sikre har bøndene kjørt kolonne mellom Krossmoen og Ben's cafe på Helleland på E39 i kveld.