Hopp til innhold

Strammer kraftig til på Nord-Jæren

Det siste døgnet er det registrert 65 nye koronasmitta på Nord-Jæren. Nå innfører kommunene enda strengere tiltak. Det blir blant annet arrangementsforbud og stenging av kinoer og kulturhus.

Ordførerne på Nord-Jæren

Ordførerne på Nord-Jæren innkalte torsdag til hastemøte om koronasituasjonen. (Arkivbilde)

Foto: Anett Espeland Johansen / NRK

Kommunene på Nord-Jæren har vært i møter med FHI om smittesituasjonen. Ordførerne går blant annet derfor inn for å innføre tiltaksnivå 5B, men med et strengere krav til arrangementer.

– Nå er smittetrykket så høyt, og det holder seg høyt. Med disse tiltakene vil me slå ned smitten slik vi kan komme tilbake til normalt, sier ordfører i Sandnes, Stanley Wirak, til NRK.

Sammenlignet med dagens nasjonale tiltaksnivå, vil de nye tiltakene på Nord-Jæren spesielt gi følgende innstramminger:

  • Arrangementsforbud, med unntak for begravelse, bisettelser, vielser og dåp.
  • Påbud om munnbind når avstandskravet ikke kan overholdes.
  • Stenging av flere virksomheter som samler mange mennesker, som kino, kulturhus og offentlige anlegg for organisert aktivitet.
  • Kun rehabilitering og individuell trening på treningssentre.

Solidaritet blant kommunene

Butikker og kjøpesentre kommer ikke til å stenge. Wirak sier det er fordi det ikke er der de store smitteklyngene oppstår.

– Så lenge folk holder avstand, bruker munnbind og gjør det rette så skal det ikke være nødvendig å stenge ned butikker og kjøpesentre. Hvis smitten eskalerer enda mer, så får vi eventuelt se på nye tiltak.

Styringsgruppa bymiljøpakken

Ordfører i Sandnes kommune, Stanley Wirak, har troen på at strengere tiltak vil få ned smittetrykket på Nord-Jæren.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Det er Stavanger som har hatt de høyeste smittetallene de siste dagene. Det siste døgnet har Stavanger hatt 40 smittetilfeller. Sandnes har hatt 12, Sola fire, Randaberg ni. Likevel vil de nye strengere tiltakene gjelde for alle fire kommuner.

– Vi bor så tett på hverandre at det fort kan spre seg over kommunene. Så vil vi støtte hverandre, og ha en solidaritet oss kommuner mellom, sier Wirak.

De nye tiltakene vil gjelde fra og med fredag 16. april til tirsdag 27. april.

– Så håper vi at vi kan åpne helgen etterpå. Men det spørs på situasjonen og hvordan vi alle gjør det.

– Matematikken er nådeløs

Smittetrenden vil også få konsekvenser for innleggelser på sykehuset, ble det opplyst på en pressekonferanse torsdag.

– I vårt område har vi fått en betydelig økning, og trenden går feil vei, sier smittevernoverlege Lars Kåre Kleppe ved Stavanger universitetssjukehus (SUS).

Selv om det er mest smitte blant barn akkurat nå, går smitten videre til familien og nærkontakter.

– Med et r-tall som ligger godt over 1 i SUS' nedslagsfelt, så kan vi risikere over 100 daglige smittetilfeller allerede om en ukes tid om det ikke skjer en endring. Matematikken er nådeløs, sa Kleppe på pressekonferansen.

Han er bekymret for situasjonen, og sier det er svært viktig at de strenge tiltakene fortsetter lokalt selv om de nasjonale tiltakene slippes opp.

Påvirker sykehusdriften

SUS har nå gått over til gult nivå på grunn av smittesituasjonen. Dette får konsekvenser for pasienter som kan få utsatt sin planlagte behandling.

– Vi er på et vippepunkt, og situasjonen kan fort snu, sier beredskapssjef Elisabeth Haga Jacobsen ved SUS.

Hun viser til at 37 pasienter har fått påvist koronasmitte i akuttmottaket de siste ukene.

– Det blir ikke lenger funnet vanlig virus i prøver som blir analysert ved laboratoriet, kun mutert virus. Det er mest at det briske varianten, men også den sørafrikanske er til stede.

Presseorientering på Stavanger universitetssjukehus