Hopp til innhold

Høye strømregninger gjør at bønder kaster seg på solcellebølgen

Dyrere strøm gjør at mange bønder vil produsere egen strøm på fjøstaket. Energiselskap opplever enorm etterspørsel etter solcelleanlegg.

Livar Nedrebø

Livar Nedrebø ble lei av de dyre strømregningene og har investert i solcelleanlegg på fjøstaket. Solceller er blitt svært populære i landbruket, og bedriften Kverneland Energi har firedoblet salget.

Foto: Marte Skodje / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Melkebonde Livar Nedrebø på Jæren har eget solkraftverk på fjøstaket. Energi fra solen skåner miljøet, men for Nedrebø er det først og fremst sparegrisen som motiverer.

– Man kan jo si at vi er litt grønne, men det er penger spart. Miljøbiten har ikke så mye å si, strømmen i Norge er ren uansett, sier han.

Strøm til blant annet lys, melkerobot og kjøling kostet bonden på Garpestad i Time kommune nærmere 250.000 kroner i fjor. Når solanlegget er nedbetalt vil strømmen han produserer på taket være gratis.

– Strømprisen har jo gått opp de siste årene og har blitt jevnt over dyrere og dyrere, samtidig som prisen på solceller har gått ned, sier Nedrebø.

Håpet er at investeringen betaler seg ned på syv år.

Fjøstak med solcelleanlegg

Dette er fjøset til Livar Nedrebø, med alle solcellepanelene han har investert i.

Foto: Kverneland Energi

Firedobling av salget

Nedrebø er langt fra den eneste bonden som satser på solcellepanel. De økte strømprisene gir rekordsalg av solcellepanel i norsk landbruk.

Energiselskapet Kverneland Energi har firedoblet salget. Hittil i år har de solgt for like mye som i hele fjor.

– Det øker kraftig nå i år. Det var bra i fjor, men det er vesentlig bedre dette året, sier Aksel Kverneland i Kverneland Energi.

Aksel Kverneland

Aksel Kverneland i Kverneland Energi viser frem solcellepanelene som nærmest rives vekk fra hyllene. For mange bønder er økte strømpriser et incentiv for å skaffe seg solcelleanlegg.

Foto: Marte Skodje / NRK

Solcellepanel har en minstepris på en halv million kroner, og er derfor god butikk. Det gjør at Kverneland Energi har måttet utvide kraftig.

– Vi var to-tre mann i fjor på denne tiden. Nå er vi 14-15, og det ser ikke ut til å stoppe, sier Aksel Kverneland.

Også på næringsbygg, offentlige bygg og boliger har det blitt stadig flere solcelleanlegg. Ifølge solcelleentusiastene er denne økningen bare starten.

– En god investering

Kverneland sier solcelleanleggene har blitt mye rimeligere.

– Samtidig har strømprisen i Norge gått opp. Og det vil si at gapet mellom strømprisen som du får på nettet og kostnaden med å ha et eget solcelleanlegg, er blitt så stort at nå er det et godt investeringsalternativ, sier han.

Solcelleanleggene er også enkle å bruke. Via egen app kan Livar Nedrebø sjekke strømmen.

– Solcellene skjemmer ingen. En vindmølle hadde nok vært sikrere her på Jæren når det blåser, men det er mye mer konfliktfylt, sier han og ler.